PSD a stabilit 10 criterii pentru candidații la funcții publice
Codul de etică și conduită al membrilor PSD stabilește 10 situații în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică.
Astfel, potrivit Codului de etică și conduită al social-democraților, nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunțat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.
O altă situație de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.
Același tratament se aplică și celor care: au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni; au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți, scrie Agerpres.
Citește și: Liviu Dragnea îl salvează pe Victor Ponta de criteriile de integritate ale PSD
Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunității în care candidează sau au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.
O altă situație în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcție publică aleasă sau numită se referă la persoanele care "au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească".
Totodată, celor care "se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese" sau "au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței", li se va retrage sprijinul politic al PSD.
Codul de etică și conduită se aplică tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai PSD, indiferent dacă ocupă sau nu funcții politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale, se arată în document.
"Respectarea normelor cuprinse în Codul de etică și conduită al PSD constituie un criteriu pentru evaluarea integrității și calității de membru al partidului", se mai arată în document.
Între candidații PSD pentru funcțiile alese la alegerile locale și parlamentare din anul 2016 și cetățenii din comunitățile în care candidează se va încheia "un Contract social".
Contractul, se spune în document, va avea două părți componente: "angajamentul de integritate al candidatului prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului va respecta și se va supune exigențelor din prezentul Cod de etică și conduită" și "programul politic care va conține politicile publice și de dezvoltare ale comunității pe care își propune să le realizeze în cursul mandatului".
Contractul social se semnează public de fiecare candidat și va fi afișat pe toată durata mandatului la sediul de partid din localitate, la sediul autorității publice locale unde a fost ales sau la cabinetul parlamentar, iar organizația de partid din care face parte are obligația de a posta contractul social semnat și asumat pe site-ul propriu.
"Încălcarea cu intenție în timpul mandatului a oricăror criterii de conduită și integritate atrage după sine retragerea sprijinului politic pentru persoana în cauză și demisia de onoare a acesteia din funcția pe care o deține", se specifică în Cod.
Neîndeplinirea, îndeplinirea cu rea-credință sau nerespectarea prevederilor ori obligațiilor prevăzute în Cod pot atrage, potrivit Statutului PSD, o serie de sancțiuni care sunt stabilite în funcție de gravitatea situației: retragerea sprijinului politic; suspendarea din funcția politică; suspendarea din calitatea de membru de partid; excluderea din partid.
"Încălcările prevederilor Codului de Etică și Conduită de către membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent Național sunt analizate de către Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj (CNEIA). Sancțiunea este stabilită de către Comitetul Executiv Național", se precizează în document.
Codul de etică și conduită al PSD stabilește și o serie de obligații pentru social-democrați: să nu utilizeze bunurile, echipamentele, serviciile, informațiile și resursele financiare ale partidului în alte scopuri decât cele necesare desfășurării activității de partid; să păstreze confidențialitatea informațiilor și activităților specifice ale partidului/organizației, cu excepția situațiilor în care legea prevede altfel; să asigure și să păstreze integritatea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul organizației locale sau centrale în care activează.
Totodată, membrii PSD au obligația de a susține efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizației stabilite de Statut.
Conducerea PSD s-a reunit miercuri la Parlament pentru a analiza și adopta forma finală a Codului de etică și conduită.