Social-democraţii propun înfiinţarea unui centru de comunicare integrat COVID-19 şi testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidenţă ridicată. PSD mai propune şi dezvoltarea site-ului COVID-19 România şi a unui call center cu număr unic naţional şi Dezvoltarea de aplicaţii informatice pentru comunicarea către utilizatori a situaţiei epidemiologie şi a urgenţelor la nivel naţional sau local, în timp real. De asemenea, planul PSD implică şi dezvoltarea unei aplicaţii informatice care să permită oricui să beneficieze de testare, la nevoie, în cazul în care consideră că este la risc de infecţie, potrivit News.ro.
„Continuăm cu programul nostru pe sănătate şi cu o secţiune aparte privind combaterea pandemiei de COVID. Urmează o lovitură în plex dată economiei. Iohannis şi Guvernul său au eşuat în mod catastrofal. Nu au avut niciun plan concret pentru combaterea pandemiei. Dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la terapie intensivă. Nu se mai poate continua aşa. Planul nostru pentru sănătate e să punem pe oameni pe primul loc, să punem ţara pe primul loc. Toate măsurile din planul PSD pentru combaterea pandemiei sunt luate de experţi, nu de impostori ca la PNL. Planul PSD poate fi pus în aplicare din prima zi. E un plan simplu pe care fiecare român îl poate înţelege şi îl poate sprijini. De aceea fiecare român va fi partener în acest plan”, a declarat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD din Kiseleff.
La rândul său, Alexandru Rafila a vorbit despre câteva dintre obiectivele planului privind combaterea COVID-19 pe care îl propune PSD.
„Obiectivul general e legat de reducerea transmiterii virusului şi protejarea persoanelor vulnerabile. E foarte importantă consolidarea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale. Avem două zone pe care le putem îmbunătăţi - terapia pacienţilor cu forme medii, dar şi terapia pacienţilor cu forme grave. Protecţia personalului medical consider că e o mare prioritate pentru că implică funcţionalitatea sistemului de sănătate. Consolidarea capacităţii de răspuns la nivelul direcţiile de sănătate publică, obţinerea în maxim 48 de ore ale rezultatelor e esenţială, pentru că avem judeţe unde rezultatele vin în 90 şi ceva de ore, protejarea celor vulnerabili, a copiilor şi a vârstinicilor. Identificarea precoce a focarelor, testarea persoanelor apropiate şi contacţi şi consilierea. Consilierea e una dintre zonele care nu a putut fi rezolvată bine până la acest moment”, a explicat Rafila.
El a precizat că o prioritate este menţinerea funcţionalităţii şcolilor, precizând că restricţiile trebuie luate, însă din timp.
„Restricţiile trebuie luatw, dar din timp, unde trebuie şi cât trebuie. Menţinerea funcţionalităţii şcolilor trebuie să fie una dintre priorităţi. Nu putem să închidem şcolile nediscriminatoriu. Vom dezvolta o aplicaţie informatică care să permită oricui să beneficieze de testare, în caz de suspectare de infecţie. Trebuie făcut training pentru personal care să facă teste de calitate, unde să contăm nu doar pe număr mare de teste, ci şi de teste de calitate. Testarea rapidă a pacienţilor înainte de consult. Se pot face teste rapide cu teste aflate pe lista OMS pentru ca timpul să se scurteze de la câteva ore sau zile la câteva minute. Dezvoltarea unui site COVID-19 România care va cuprinde datele despre pandemie în România, dar şi măsurile de urmat unei persoane care ar fi posibil să fie infectată. Dezvoltarea unui call center”, a conchis profesorul Rafila.
Ce propune PSD pentru combaterea COVID-19:
„ - Identificarea, controlul şi gestionarea focarelor de SARS-CoV-2 prin măsuri de întrerupere a transmiterii: identificarea precoce a focarelor si a persoanelor infectate, izolarea si tratarea acestora; testarea contactilor apropiati ai persoanelor infectate; consilierea persoanelor infectate si a contactilor acestora privind pasii de urmat si indrumarea rapida catre serviciile medicale.
- Instruirea personalului instituţiilor publice, altele decât cele medicale, răspunzătoare de implementarea măsurilor de reducere a transmiterii.
- Măsuri ne-medicale de reducere a transmiterii, care pot implica limitarea anumitor activităti pe o perioada limitată Doar când e nevoie! Doar în funcţie de riscul real al transmiterii, pentru fiecare tip de activitate şi unitate în parte. Şcolile vor funcţiona în raport cu situaţia epidemiologică locală şi cu riscul evaluat pentru FIECARE ŞCOALĂ.
- Acordarea a minimum 72 de ore agenţilor economici pentru conformare în cazul restricţiilor preventive.
- Menţinerea funcţionalităţii şcolilor şi a activităţilor economice (inclusiv de alimentaţie publică) este esentială pentru buna funcţionare a societăţii.
- Testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidenţă ridicată: Astfel sunt identificate cazurile pre-simptomatice şi asimptomatice şi se întrerup lanţurile de transmitere prin izolarea promptă a persoanelor infectate.
- Accesul facil la testare: Dezvoltarea unei aplicaţii informatice care să permită oricui să beneficieze de testare, la nevoie, în cazul în care consideră că este la risc de infecţie.
- Dezvoltarea site-ului COVID-19 România care va cuprinde informaţiile generale legate de evoluţia pandemiei la nivel global şi naţional, reglementările în vigoare, măsurile de prevenire şi paşii de urmat de orice persoană care este simptomatică sau care are suspiciuni că ar putea fi infectată.
- Dezvoltarea unui callcenter, cu un număr unic naţional care răspunde automat sau/ şi cu operatori la cele mai frecvente întrebări (FAQ) şi poate îndruma solicitanţii care cer proceduri medicale sau administrative legate de COVID-19.
- Dezvoltarea de aplicaţii informatice pentru comunicarea către utilizatori a situaţiei epidemiologie/ urgenţelor la nivel naţional/local, în timp real.”
loading...