PSD va decide candidatul USL la alegerile prezidenţiale
USL este o construcţie puternică, care nu s-a rupt în ciuda tensiunilor, şi care are misiunea de a dezvolta România şi pentru asta trebuie să stea unită până în 2016 - este cea mai uzuală formulă utilizată de liderii USL atunci când sunt întrebaţi dacă Uniunea se va rupe.
Este un mesaj bun şi constructiv în fața electoratului, însă la o privire mai atentă asupra ultimelor evenimente observăm că lucrurile nu stau ciar așa. USL s-a format din cauza/datorită lui Traian Băsescu şi cât timp acesta se va afla la Cotroceni, formaţiunea pare că va rezista. Dar timpul lui Traian Băsescu trece şi scopul formării USL va dispărea pentr mulți. În tot acest context, se pune întrebarea dacă USL va rămâne unită şi în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2014, avându-l pe Crin Antonescu candidat pentru funcţia supremă în stat?
Crin Antonescu nu poate să câștige alegerile prezidențiale doar cu susţinerea PNL, iar acest lucru este cunoscut de absolut toată lumea. Fie că-i place sau nu, realitatea este că prin susţinerea PSD, Antonescu ar avea asigurat un loc în finala cursei prezidenţiale. Dacă ar candida separat de PSD, şansele lui Antonescu de a câştiga s-ar diminua considerabil, iar pentru a contrabalansa cât de cât pierderea electorală generată de ruperea de social-democraţi ar trebui să coaguleze forţele de dreapta în jurul său. Un astfel de obiectiv pare a fi acum misiune imposibila.
În primul rând, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că nu-l va susţine pe Crin Antonescu pentru o asemenea candidatură şi a subliniat că nu poate exista un dialog cu cei care „au contribuit la tot haosul politic creat în România în vara anului trecut”. Chiar dacă Antonescu, va ajunge în turul doi şi va primi susţinerea lui MRU, electoratul nu va înţelege o asemenea mişcare (a se vedea alegerile din 2009, atunci când mare parte din electoratul PNL a refuzat să-l susţină pe Mircea Geoană pentru turul doi ca urmare a atacurilor dure lansate de Antonescu la adresa candidatului PSD în primul tur).
În al doilea rând, chiar dacă la prima vedere pare a fi un actor lipsit de importanţă pentru alegerile din 2014, Traian Băsescu a dovedit de foarte multe ori că poate mobiliza electoratul, iar sondajele din ultima vreme îl prezintă pe un trend ascendent (vezi aici ultimul sondaj CCSB). Este mai mult decât evident că Băsescu nu-l va susţine pe Antonescu pentru prezidenţiale, ca urmare a istoriei pline de atacuri dintre cei doi. Un alt actor important al dreptei este PDL care susţine că va avea propriul candidat la prezidenţiale. De asemenea, o susţinere din partea PDL pentru Antonescu într-un eventual tur doi este puţin fezabilă pentru că nu ar funcţiona electoral. Liderul PNL a lansat atacuri dure la adresa liderilor PDL, subliniind constant dezastrul guvernării PDL. Recenta încercare de apropiere de PDL, prin curtarea lui Blaga, nu a primit deocamdată o replică pozitivă pe măsură.
Astăzi, Antonescu se vede pus în situaţia de a depinde de PSD pentru a-şi îndeplini visul, însă susţinerea formaţiunii de stânga nu este garantată sută la sută, cu toate că Victor Ponta declară constant că președintele PNL este candidatul USL la alegerile prezidenţiale şi că nu este interesat să candideze pentru această funcţie până în 2019. Până acum, premierul a dat dovadă că este o persoană de cuvânt şi că îşi respectă angajamentele, iar din acest punct de vedere liderul PNL ar putea avea o siguranţă. Dar cum în politică totul este imprevizibil şi PNL pare lipsit de manevră în relaţia cu PSD, ne putem trezi cu o surpriză pe scena politică. Aceasta, mai ales dacă liberalii vor continua să îl atace pe Victor Ponta și pe PSD, încălcând cu nonșalanță protocolul USL.
Mai mult, liderii PSD par conştienţi de adevărata forţă a partidului şi se folosesc de acest avantaj în relaţia cu PNL. Zilele trecute, Liviu Dragnea a transmis un mesaj destul de interesant în acest sens, care a fost interpretat de o parte a presei ca un avertisment pentru Crin Antonescu. „Ar fi bine să nu-şi ostilizeze PSD-ul care, în ecuaţia alegerilor prezidenţiale, joacă un rol important". În traducere liberă, Crin Antonescu trebui să disciplineze vocile rebele din PNL care lansează critici la adresa guvernării și premierului. De asemenea, mesajul lui Dragnea poate avea sens şi pentru propriul partid: a trecut vremea ca PSD să se poarte cu mănuşi cu liberalii pentru că raportul de forţe s-a schimbat considerabil.
Toate aceste elemente, fac ca susţinerea lui Ponta/PSD să fie esenţială pentru viitorul candidat la prezidenţiale, iar marja de manevră a lui Crin Antonescu este limitată. Cum influenţa şi puterea lui Ponta, de necontestat în PSD, creşte pe plan intern, iar pe plan extern premierul devine un lider de încredere pentru partenerii europeni, se pune întrebarea dacă PSD se va mulţumi să lase locul de președinte liderului liberal. Până la urmă, puterea lui Ponta/PSD se va diminua cu Crin Antonescu în funcţia de preşedinte, iar oportunităţile sunt destul de rare în această lume.