Publicația germană Frankfurter Allegmeine Zeitung îl lasă din brațe pe Traian Băsescu
Deutsche Welle relatează pe larg o interesantă analiză a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung care a publicat recent o pătrunzătoare analiză semnată de Karl-Peter Schwarz, dublată de o prezentare a disputelor care afectează periodic relaţiile Budapestei cu Bucureştiul, intrate de astă dată într-un stadiu acut, marcat de tensiuni interminabile.
Dovada o oferă cuvintele rostite de Traian Băsescu la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, după declarațiile radicale ale liderului extremist Vona Gabor făcute în județul Harghita.
Înainte de a prezenta câteva dintre concluziile analizei, este importantă să facem o observație de context despre autorul articolului. Karl-Peter Schwarz care astăzi îl atacă vehement pe Traian Băsescu pentru isteriile anti-maghiare nu este altul decât același Peter Schwarz care anul trecut, în contextul referendumului de suspendare, îi ridica osanale președintelui României. Traian Băsescu este așadar părăsit și de aliații din presa internațională care remarcă derapajele sale îngrijorătoare.
Revenind la analiza amintită, autorul precizează că în optica șefului statului român, Ungaria, prin felul în care abordează chestiunea statutului minorităţilor, ar fi o sursă de instabilitate în regiune, că paharul e plin şi că România va pune la punct ţara vecină.
Se amintește de posibilitatea ca politicienilor de la Budapesta să le fie interzisă participarea la manifestările minorității maghiare din România de anul viitor. În context, fostul aliat al lui Traian Băsescu nu ezită să reamintească de faptul că președintele României l-a decorat cu Steaua României tocmai la Laszlo Tokes, adică pe unul dintre principalii instigatori ai conflictelor dintre România și Ungaria.
Mai mult, se pune accent pe inconsecvența prezidențială demonstrată de declarația șefului statului român care, zilele acestea, nu a scăpat ocazia de a-i contesta lui Tökes meritul de a fi un cetăţean român.
Cea mai consistentă tușă anti-Băsescu a jurnalistului german este prilejuită de remarcarea faptului că ”Băsescu nu a făcut o distincţie între revendicările minorităţii maghiare, între politica guvernului de la Budapesta faţă de ţările vecine şi între provocările căpeteniei partidului extremist Jobbik.” Altfel spus, Traian Băsescu a căzut într-o capcană ieftină a cărei rezultat nu este decât promovarea suplimentară a propagandei extremiste maghiare sprijinită discret de la Moscova.
Așadar, politica încărcată de puseurile electoraliste ale lui Traian Băsescu își găsește critici tocmai în zonele în care se aștepta cel mai puțin. Acest lucru înseamnă fie că Viktor Orban are aliați mai puternici decât domnia sa în cadrul dreptei conservatoare europene, fie că pur și simplu cei care au crezut în el își dau seama, în sfârșit, în condițiile contradicției extreme dintre pozițiile sale, că domnul Băsescu este un politician cu care pur și simplu nu se poate lucra.
Pierderea ultimelor redute de sprijin extern reprezintă pentru Traian Băsescu lovitura finală care îi anulează și pârghiile de putere rămase, în condițiile în care a pierdut deja complet sprijinul popular. Iar prin atacarea gratuită a Guvernului abdică de unul singur din poziția de președinte pentru a se ocupa exclusiv de viitorul politic al unui micro-partid prezidențial înființat pentru a satisface capriciile fostei sale colaboratoare, Elena Udrea.