Puigdemont critică UE și denunță o "lovitură de stat" împotriva Cataloniei

| 08 noi, 16:43

Liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, le-a cerut marți liderilor Uniunii Europene să înceteze să mai susțină "lovitura de stat" împotriva regiunii sale, aflată sub tutela Madridului de la sfârșitul lui octombrie, comentează AFP.

În cazul în care catalanii dau din nou o majoritate partidelor separatiste la alegerile regionale de la 21 decembrie, "veți accepta rezultatul votului catalanilor?", a întrebat Carles Puigdemont într-un discurs ținut în fața a circa 200 de primari separatiști reuniți la Bruxelles.

El a calificat o "lovitură de stat" punerea sub tutelă a regiunii sale, decisă de guvernul central la câteva ore după declarația de independență votată în parlamentul regional pe baza unui referendum interzis privind autodeterminarea, organizat la 1 octombrie.

Separatiștii afirmă că votul "da" a învins în ziua respectivă cu 90% la rată a participării de 43%, date imposibil de verificat în lipsa unei comisii electorale independente.

Mai devreme, Carles Puigdemont a apărat un front comun al secesioniștilor la aceste alegeri, impuse în Catalonia de Madrid pentru a încerca să dezamorseze criza.

Partidele aveau termen până marți la miezul nopții pentru a înștiința comisia electorală dacă formează coaliții pentru alegerile regionale.

"Nu avem altă opțiune decât să ne prezentăm toți împreună", a declarat Carles Puigdemont la postul de radio public din Catalonia.

În 2015, coaliția "Junts pel Si" (Împreună pentru da) a reușit să alăture principalele două formațiuni separatiste, conservatorii din Convergencia Democratica de Catalunya (CDC), al cărei succesor este PDeCAT condus de Puigdemont, și Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga).

Această coaliție, aliată cu separatiștii de extremă stângă din CUP (Candidatura d'Unitat Popular), dispunea de o majoritate de 72 de locuri din totalul de 135 ale parlamentului de la Barcelona.

Tensiunile și diviziunile în cadrul acesteia însă nu au lipsit.

În prezent, ea se confruntă cu fărâmițarea nucleului dur separatist.

Opt dintre cei 13 miniștri-consilieri ai executivului regional destituit de Madrid se află în închisoare după ce au fost inculpați mai ales pentru rebeliune, secesiune și deturnare de fonduri.

Carles Puigdemont este, de asemenea, vizat de aceste acuzații, dar se află la Bruxelles împreună cu alți patru membri ai guvernului său, în așteptarea examinării de către justiția belgiană a mandatului european de arestare emis de Spania.

Puigdemont, care a dat asigurări că s-a "exilat" pentru a face cunoscută cauza sa restului Europei, a declarat marți că a căutat astfel să evite "un val de violențe" în Catalonia.

Avocatul său a explicat pentru AFP că liderul catalan s-a temut de o spirală de agitație și represiune ca reacție la eventuala lui arestare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ