Puncte-cheie în care s-a impus USL în revizuirea Constituţiei
Miza centrală a revizuirii, şi anume introducerea în Constituţie a regiunilor ca unitate administrativ-teritorială distinctă, a fost adoptată cu un larg consens de membrii Comisiei.
În plină dezbatere pe marginea revizuirii Constituţiei, presa scoate în prim plan tema căsătoriilor homosexuale şi speculează că ar fi un confict de viziune în USL pe această temă. În realitate, făcând un scurt bilanţ al amendamentelor discutate şi adoptate până în prezent, pe punctele mari, cu adevărat importante, există consens şi drept dovadă, amendamentele au trecut. Menţinerea Parlamentului bicameral, limitarea numărului de parlamentari la 300, interzicerea creării de noi grupuri parlamentare în timpul legislaturii, introducerea regiunilor în Constituţie etc sunt doar o parte dintre temele pe care USL a anunţat că le va include în revizuire şi pe care a şi reuşit să le impună.
În ultimele zile, de când Comisia parlamentară de revizuire a adoptat amendamentul care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, presa a supralicitat tema, încercând să scoată în evidenţă lipsa de consens pe acest subiect dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Se acoperă astfel, prin supralicitarea unor teme cu potenţial în media - cum este cea a căsătoriilor între homosexuali -, subiectele cu adevărat importante faţă de care USL a manifestat consecvenţă. Oricum, între timp, reprezentanţi ai PNL deja au anunţat că parlamentarii vor relua discuţia supra amendamentului prin care căsătoria este definită ca uniunea între "un bărbat şi o femeie".
Până una alta, făcând un sumar bilanţ al amendamentelor adoptate până în prezent de Comisia parlamentară de revizuire, constatăm că cele mai importante elemente anunţate de USL că vor constitui obiectul revizuirii au trecut în mare parte. Miza centrală a revizuirii, şi anume introducerea în Constituţie a regiunilor ca unitate administrativ-teritorială distinctă, a fost adoptată cu un larg consens de membrii Comisiei. Apoi, menţinerea parlamentului bicameral şi limitarea numărului de parlamentari la 300 au fost două principii pe care USL le-a afirmat în mod constant începând cu anul 2010. În timp ce Traian Băsescu şi PDL au folosit în tot acest timp (2009-2012) tema reducerii numărului de parlamentari în scop strict electoral, nemanifestând voinţă reală de a implementa măsura, USL se pare că a introdus-o.
Iată, deci, că la un scurt bilanţ, USL pare a se fi impus în punctele-cheie care vizează revizuirea Constituţiei, în ciuda temelor false, inevitabil mai vizibile în media.