Puterea în dialog cu opoziția, lucrurile revin la normal?
Miercuri premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu liderii UDMR, iar joi cu cei ai PDL. După aceste întâlniri liderul guvernului a declarat că apreciază deschiderea pentru „normalitate şi dialog din partea grupurilor din opoziţie. România are nevoie să revină la normalitate. Nu uit momentele când eram în opoziţie şi doream mai mult dialog şi respect din partea puterii".
În ultimii ani de zile scena politică din România a fost caracterizată de o luptă aprigă întreţinută de Traian Băsescu. Acesta a reuşit în repetate rânduri să provoace conflicte din care să iasă învingător (vezi referendumul de demitere din 2007). De fapt, Băsescu este un personaj care se hrăneşte din dispute politice. În astfel de situaţii se simte cel mai bine. Singurul moment în care Băsescu a tăcut a fost după referendumul de demitere din 2012, atunci când a reuşit să se întoarcă pe uşa din dos la Cotroceni.
Pasul spre normalitate a fost făcut odată cu alegerile parlamentare din 2012, atunci când USL a zdrobit practic partiduleţele lui Băsescu. Cu o majoritate de aproape 70%, USL a început o politică de reconstrucţie a României. Guvernul Ponta şi-a concentrat toată atenţia pe guvernare şi a propus un model de a face politică bazat pe cooperare, transparenţă şi responsabilitate.
Iar rezultatele au venit: alimentele s-au ieftinit, pâinea, datorită reducerii TVA, a devenit şi ea mai ieftină; companiile au făcut 70.000 de noi angajari de la începutul lui 2013; salariul mediu net a crescut cu 5% faţă de anul trecut. Veştile bune au continuat cu fondurile europene, unde s-a triplat rata de absorbţie în ultimul an. Companii mari precum Daimler AG, Exxon, OMV, Romgaz, Holzindustrie Schweighofer, Bosch au început să investească sume considerabile de bani în ţara noastră, iar agenţiile de rating au confirmat stabilitatea României.
Acest climat favorabil nu a fost pe placul preşedintelui Băsescu, care a început o campanie dură de atac asupra guvernului. Liberalii au fost mai receptivi la atacurile lui Băsescu, însă PSD a decis să le ignore. La fel a procedat şi guvernul Ponta care a dat atenţie temelor de guvernare şi nu atacurilor politice. Acest mod nou de a face politică, specific occidentului, a continuat zilele acestea când premierul Victor Ponta a demarat o serie de discuţii constructive cu opoziţia. Miercuri premierul s-a întâlnit cu liderii UDMR, iar joi cu cei ai PDL. După aceste întâlniri liderul guvernului a declarat că apreciază deschiderea pentru „normalitate şi dialog din partea grupurilor din opoziţie. România are nevoie să revină la normalitate. Nu uit momentele când eram în opoziţie şi doream mai mult dialog şi respect din partea puterii".
Într-adevăr se poate şi altfel să se facă politică. România trebuie să depăşească epoca urii şi a dezbinării. Ţara noastră are nevoie de stabilitate politică şi predictibilitate economică pentru a se dezvolta. Timp de 9 ani de zile, sub conducerea lui Băsescu, România a regresat. Domnia lui Traian Băsescu se apropie de final şi sperăm că o dată cu ea va apune şi modul meschin de a face politică. Să sperăm că opoziţia va înţelege că, dincolo de diferenţele de ordin politic, există proiecte importante pentru România, care trebuie duse mai departe.