Radu Mazăre: Am nişte documente devastatoare pentru ăştia de la DNA, pe care le depun la ÎCCJ
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, joi, că are nişte documente 'devastatoare' pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acte pe care le-a primit de la Ministerul Justiţiei din Lichtenstein şi pe care le va depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie odată cu solicitarea de a i se ridica interdicţia de părăsire a ţării în dosarul penal în care este sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mită privind construirea cartierului de locuinţe sociale 'Henri Coandă'.
'Am nişte documente devastatoare pentru ăştia de la DNA, pe care le depun la Înalta Curte. (...) Vă spuneam că mai aştept un document. (...) Şi eu şi Ministerul Justiţiei din România l-am primit din partea Ministerului Justiţiei din Lichtenstein. Şi o să-l depunem la Înalta Curte, săptămâna asta, când o să cer ridicarea interdicţiei de părăsire a ţării. (...) L-a primit oficial Ministerul Justiţiei din România şi trebuie să răspundă la el. Este un protest adresat Ministerului Justiţiei din România de către ministrul Justiţiei din Lichtenstein, privitor la modul în care au folosit documentele trimise din Lichtenstein. (...) Pentru că orice probă care se obţine, trebuie obţinută legal, printr-o comisie rogatorie, că de aia se fac comisiile rogatorii', a spus Mazăre înainte de începerea unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa.
În aprilie 2014, primarul Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, într-un dosar penal privind construirea cartierului de locuinţe sociale 'Henri Coandă'.
Ulterior, judecătoarea Rodica Cosma de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre pe motiv că procurorii nu au adus probe care să demonstreze că acesta ar fi primit mită de la Morgenstern Avraham, în schimbul facilitării câştigării unui contract privind construirea de locuinţe sociale.
În motivarea deciziei prin care instanţa a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest, judecătoarea a menţionat că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societăţii Melici Management şi că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.
De asemenea, din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.
'Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiţi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câştige în condiţii ilicite licitaţia din 15.12.2011', a mai spus judecătoarea.
Potrivit DNA, 'la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare (...). Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)'.
DNA preciza că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
'În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu. (...) Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre', au susţinut procurorii.