Rafila consideră că reluarea cursurilor s-ar putea face "gradual", începând cu universităţile şi liceele

| 24 apr, 23:36

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, afirmă că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută "gradual", începând cu universităţile şi liceele, iar într-o a doua fază ar urma să poată merge la şcoală elevii de clase primare şi gimnaziu, eventual cu înjumătăţirea efectivelor din fiecare clasă şi cu decalarea pauzelor.

 

Alexandru Rafila a afirmat, vineri seară, la Digi 24, că specialiştii consideră că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ s-ar putea face "gradual”, mai întâi în universităţi şi la liceu, pentru că vârsta studenţilor şi a elevilor de liceu permite respectarea prevederilor conform cărora trebuie purtată masca de protecţie în spaţiul public.
Pentru şcolarii de vârste mai mici, Rafila vorbeşte despre măsuri speciale, cum ar fi reducerea numărului de elevi care intră concomitent în clase şi decalarea pauzelor dintre cursuri, pentru ca elevii să nu iasă toţi în acelaşi timp.
"În ceea ce priveşte programul unităţilor de învăţământ, el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să gândim o soluţie în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent în acelaşi timp şi cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual”, a afirmat Alexandru Rafila.
Acesta a precizat că specialiştii din domeniul sănătăţii publice iau în calcul elaborarea unor ghiduri care să îndrume inspectoratele şcolare, directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universităţile astfel încât să reducă riscul de răspândire a virusului.
Întrebat dacă ar recomanda ca până la vacanţa de vară să fie reluate cursurile la clasele I-VIII, Rafila a răspuns că "la copiii foarte mici utilizarea măştii o să fie foarte dificilă”.
"Probabil că o să trebuiască să ne gândim, să vedem exemple şi în alte ţări (...) şi putem să vedem, dacă aceste măsuri reprezintă o soluţie. Eu nu pot să recomand o decizie în momentul de faţă decât după ce ne documentăm foarte bine pentru că o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicaţii nebănuite. Implicaţiile nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire a copiilor, pentru că copiii fac forme uşoare, dar copilul care merge acasă poate transmite boala unor alţi membri ai familiei. Asta este prolema”, a adăugat Alexandru Rafila.
El a susţinut că "elementul esenţial” în ceea ce priveşte reluarea cursurilor şcolare îl va constitui numărul de elevi din clasă, despre care spune că nu trebuie să fie mai mare de 15, Rafila afirmând de asemenea că o soluţie ar fi decalarea pauzelor, "să nu iasă toţi elevii în acelaşi timp în pauze”.
Alexandru Rafila a mai spus că "extrem de util” ar fi ca autorităţile să poată măsura temperatura la intrarea în şcoli şi nu numai.
"Atunci când discutăm despre urgenţe de sănătate publică, măsurile pot fi aplicate sectorial şi cred că asta este şi ideea pentru viitor. Chiar dacă libera circulaţie este permisă, ea poate să fie limitată acolo unde există focare sau o creştere importantă sau staţionare ridicată a cazurilor”, a adăugat el.
El a mai spus că oamenii care au alte boli trebuie să poată merge la medic pentru ca aceste afecţiuni să nu se agraveze.
"Oamenii nu se duc la spital, acolo unii dintre colegii noştri sunt reticenţi în a-i examina, nu au de ce să fie reticenţi pentru că orice persoană care se prezintă la spital trebuie examinată de un medic care are echipament de protecţie şi echipamenul de protecţie ăsta e rolul lui de a proteja de îmbolnăviri", a declarat el.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ