Raluca Prună: Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin OUG

| 02 aug, 11:35

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, îl contrazice pe Tudorel Toader, susținând că protocoalele invocate de acesta ar trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin ordonanță de urgență.

"Norma de procedură penală, chiar dacă ar fi mai favorabilă, nu retroactivează. Adică, o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunțării era o probă legal obținută, nu poate fi răsturnată ulterior. O politică penală care pune in discuție primul punct devine una a bunului plac, lipsită de predictibilitate, care aruncă in aer principiul autoritătți de lucru judecat. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin OUG. Și ar fi bine ca părțile interesate să procedeze la un astfel de demers. Până când o hotărâre judecătorească nu se pronunță în sensul că un protocol depășește limitele legii /adaugă la lege, fiind așadar ‘ilegal’ , operăm cu prezumția de legalitate", a scris, pe Facebook, Raluca Prună, potrivit Mediafax. 

În finalul postării, fostul ministru al Justiției precizează că sentimentul nedreptății nu este în niciun sistem de drept penal motiv de revizuire. Raluca Prună a modificat, pe vremea când era ministru al justiției în guvernul tehnocrat, Codul Penal prin ordonanță de urgență, fiind criticată atunci pentru acest demers. 

Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor". "(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ