Raport Amnesty pentru România: folosirea excesivă a forţei la manifestaţii şi segregarea romilor
Folosirea excesivă a forţei la manifestaţii, politicile de segregare a romilor şi o iniţiativă legislativă antiavort se numără printre problemele din România anului 2012 semnalate de Amnesty International (AI) în raportul său anual privind drepturile omului în lume.
Potrivit organizaţiei, incidentele violente între manifestanţi şi forţele de ordine în cursul protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2012 au generat acuzaţii privind folosirea excesivă a forţei de către agenţii de poliţie. Relatările de presă şi înregistrări video au arătat că agenţi ai forţelor de ordine au recurs la forţă excesivă împotriva unor manifestanţi care păreau paşnici şi nu opuneau niciun fel de rezistenţă.
În ceea ce-i priveşte discriminarea romilor, raportul AI aminteşte că, în luna octombrie, Comitetul consultativ privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale al Consiliului Europei afirma că există în continuare copii romi care sunt plasaţi în şcoli destinate copiilor cu dizabilităţi, sau alte şcoli sau clase decât copiii non-romi.
Raportul mai consemnează că autorităţile locale au continuat să evacueze forţat familii rome sau să ducă o politică de segregare a membrilor acestei comunităţi, amintind de cazul celor peste 70 de familii evacuate forţat în decembrie 2010 din centrul oraşului Cluj-Napoca care au continuat să trăiască la periferie, în apropierea gropii de gunoi a oraşului.
De asemenea, raportul mai aminteşte de anularea în instanţă a amenzii date de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) municipalităţii din Baia Mare pentru ridicarea unui zid care separa locuinţele romilor de restul zonei rezidenţiale în care se aflau, de relocarea, tot la Baia Mare, a 120 de familii de romi dintr-o aşezare în blocuri ale fostei uzine Cuprom, în spaţii mici şi care nu fuseseră adaptate pentru locuit, şi de reloacarea, la Piatra Neamţ, a 500 de familii rome, de la marginea oraşului, la doi kilometri de cea mai apropiată staţie de autobuz, în locuinţe fără curent electric.
Raportul mai punctează şi propunerea legislativa conform careia femeile care doreau sa avorteze trebuiau sa fie supuse la consiliere, ceea ce ar fi dus la costuri suplimentare si o perioadă de asteptare mai mare.
Amnesty International notează că Guvernul din România a fost schimbat de două ori în 2012. "După săptămâni de proteste faţă de măsurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat în februarie 2012. În aprilie, după un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a căzut ca urmare a unei moţiuni de cenzură. Preşedintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a cărui coaliţie a câştigat majoritatea locurilor în Parlament în scrutinul parlamentar din decembrie 2012.