Raport: Aproape jumătate din lemnul tăiat în România a provenit din surse ilegale, în ultimul deceniu
Aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer, a declarat, joi, Alexander von Bismarck, directorul executiv al Agenției pentru Investigații de Mediu /Environmental Investigation Agency - EIA.
Potrivit realizatorilor documentului, raportul EIA prezintă o serie de studii de caz din mai multe zone ale României, ce arată că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună știință și încurajează furnizarea lemnului ilegal, 'speculând proasta administrare a pădurilor'.
Datele concrete, având la bază o hartă întocmită de Greenpeace, arată că, în perioada 2000-2011, o suprafață de 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm de 3 hectare/oră. În același timp, dintr-o actualizare realizată în 2015 reiese că pierderea pădurii a avut loc în același ritm, în intervalul 2012-2014, relatează Agerpres.
Citește și: Ministerul Mediului trimite documente despre desfrişări la Parchetul General
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor arată un volum de 8,8 milioane de metri cubi de lemn ilegal, iar autoritățile de control descoperă doar jumătate de milion de metri cubi pe an, menționează realizatorii cercetării.
Conform raportului EIA, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România, odată cu majorarea prețurilor și preluarea stocurilor de cherestea.
Astfel, în 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari, iar zece ani mai târziu valoarea a crescut la 2,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari, în timp ce în 2014 acestea au scăzut la 628 milioane de dolari.
În replică la Raportul EIA, Holzindustrie Schweighofer, prezentă în România din 2002, a respins, miercuri, acuzațiile formulate de către organizația de mediu, subliniind faptul că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.
'Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum și întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros și eficient de control al originii lemnului și să prelucrăm doar lemn cu documente complete și corecte, care respectă toate reglementările din România și din Uniunea Europeană', se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece.
Holzindustrie Schweighofer precizează, totodată, că operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De asemenea, compania austriacă susține că, până la ora actuală, a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro.
Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menționat la finalul lunii aprilie 2015, când un Environmental Investigation Agency — EIA, cu birouri la Washington D.C. și Londra, a dat publicității filmări din care reiese că angajați din conducerea acestei companii ar accepta cu bună știință și ar recompensa printr-un sistem de bonificație lemnul tăiat ilegal din păduri.
În urma apariției în presă a mai multor articole care au vizat posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 7 aprilie — 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic în cauză. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora', notează sursa citată.
Corpul de control al primului ministru a anunțat, în data de 10 mai, că a constatat în cursul verificărilor făcute o serie de nereguli la Direcția Silvică Maramureș în care este implicată și firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL. Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriacă a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masă lemnoasă pe picior, față de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare, ceea ce a avut drept consecință diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590 lei.
Ulterior, compania austriacă a atenționat că s-ar putea retrage din România din cauza noului Cod Silvic, acțiune care ar putea pune în pericol până la 3.000 de locuri de muncă. Un purtător de cuvânt al Schweighofer Holzindustrie declara, astfel, că 'impactul noii legi nu poate fi estimat', dar că este posibil ca unele locații să fie închise.
Holzindustrie Schweighofer are, în prezent, 2.670 de angajați în România, iar până la finele anului ar putea ajunge la peste 3.000. Compania cu sediul la Viena i-a scris în toamna anului 2014 prim-ministrului român Victor Ponta, amenințând că va recurge la concedieri în masă.
La finele lunii iulie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier.