Raport KPMG: România este pe ultimul loc la atragerea fondurilor europene, cu o rată de 12%
Rata medie a plăţilor pe proiecte cu fonduri europene, pentru cele 10 noi state membre din zona central-est europeană s-a ridicat la 44%, pe perioada 2007-2012, conform unui raport al KPMG. Ţara noastră se află pe ultimul loc cu o rată de 12%.
Vecinii bulgari stau mai bine decât România la atragerea fondurilor europene având o rată de 34%. Dintre cele 10 noi state din Uniunea Europeană cele mai performante în privinţa atragerii fondurilor europene se numără Estonia şi Lituania, cu o rata a plăţilor de 59%.
În privinţa raportului dintre contractare şi plăţi România înregistrează un decalaj de 58%, fiind urmată de Bulgaria, care are o rată de contractare de 100%, însă plaţi de numai 34%, deci un decalaj de 66% între contracte şi plăţi.
"Absorbtia fondurilor europene a fost puternic afectată de factori precum capacitatea administrativă limitată a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existenta constrângerilor financiare (cofinantări greu de obtinut în special pentru beneficiarii din sectorul privat, dar si în cazul autoritătilor publice locale), procedurile anevoioase de achizitii care au dus la nerespectarea graficelor initiale de desfăsurare a activitătilor si, implicit, la întârzierea recuperării banilor cheltuiti de către beneficiar". a declrat Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG în România.
Acesta a subliniat că pentru ca ţara să iasă acum din acest cerc vicios şi perdant, facem un apel la mobilizarea tuturor resurselor capabile si specializate, cu putere de decizie, la nivel guvernamental, interministerial si al mediului de afaceri, politic si social, pentru alinierea in interes national si coagularea unei viziuni coerente si integrate, care sa proiecteze strategic si realist, pe criterii de competitivitate si crestere economica, prioritatile nationale si trans-sectoriale ale urmatoarei perioade.