Raportul despre cazul din Caracal dezvăluie informaţii revoltătoare. Cine a găsit de fapt “casa ororilor”
Continuă să apară informaţii revoltătoare despre modul în care au intervenit poliţiştii în cazul Alexandrei, fata care a sunat din locuinţa ucigaşului ca să ceară ajutor la 112.
Cazul din Caracal va fi discutat în şedinţa CSAT care va avea loc marţi la ora 13:00 la palatul Cotroceni şi unde şeful statului a anunţat că va cere îmbunătăţirea procedurilor în astfel de cazuri.
Poliţistul care ar fi preluat apelul - spune raportul Ministerului de Interne despre felul în care s-a intervenit în cazul de la Caracal - a avut o atitudine refractară faţă de victimă şi nu a făcut eforturi să afle de la ea unde se află. În total, opt poliţişti ar fi anchetaţi în cazul crimelor de la Caracal, plus procurorul care s-a ocupat de dosar. Raportul MAI urmează să fie dezbătut în şedinţa CSAT, unde se va lua act şi de demisia directorului STS.
Claudiu Constantin Sandu, prim-procuror Parchetul Tribunalul Braşov: “Momentul operativ era la ora 11 când s-a sunat la 112. Dacă a trecut mai mult de jumătate de oră ai pierdut momentul, nu ai intervenit, s-a intrat pe procedura comună. Se plimbă o mulţime de hârtii, procurorii analizează şi îşi dau cu părerea, iar ce se întâmplă într-un loc pe care nu îl cunoşti nu ai nicio posibilitate să intervii. Până ajungi să se emită acel mandat şi să se pună în aplicare durează 10-12 ore, când ajungi în faza asta cauza nu mai e o urgenţă. Dacă cineva sună la 112 şi nu ai intervenit în 10 minute, ai pierdut momentul.”
Bâlbele autorităţilor după apelurile la 112
A urmat apoi un lung şir de bâlbe. Cei de la STS nu au localizat exact punctul în care se afla Alexandra, iar poliţiştii susţin că au fost trimişi la alte trei adrese. În cele din urmă, casa în care era sechestrată adolescenta a fost descoperită de ofiţerii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Romane.
Dar nu s-a intervenit în acel moment. Echipajele de poliţie trimise în zona vineri noaptea - la ora 2 - au constatat că în interiorul locuinţei era linişte. În 20 de minute au cerut mandat de percheziţie şi l-au primit în mai puţin de oră - dar în imobil au intrat abia la ora 6 pentru că - potrivit fostului şef la Poliţiei Romane, Ioan Buda - procurorul care conducea ancheta nu şi-ar fi dat acordul să pătrundă mai devreme.
Însă, potrivit Asociaţiei “Mişcarea pentru apărarea statului procurorilor” poliţia a susţinut că nu mai are oameni la sediu. Magistratul respectiv a fost chemat să dea explicaţii de procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control din Parchetul General.
Ce informaţii a dat Alexandra în apelul la 112
În raportul corpului de control al MAI se arata ca Alexandra le-ar fi oferit celor de la 112 mai multe detalii despre locul în care era sechestratat. Le-a vorbit despre un brad şi un nuc din curtea casei, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lup dezlegaţi.
Fata le-a mai spus celor cărora le cerea ajutorul ca locuinţa are un gard din metal de culoare roşie şi că nu poate ieşi din încăperea unde se află pentru că este legată şi afară sunt câini.
Reacţia poliţistului care a vorbit cu Alexandra la telefon
Poliţistul care ar fi preluat apelul - spune un raport al Ministerului de Interne - a avut o atitudine refractară faţă de victimă şi nu a făcut eforturi să afle de la ea unde se află. În total, opt poliţişti ar fi anchetaţi în cazul crimelor de la Caracal, plus procurorul care s-a ocupat de dosar. Cazul va fi discutat şi în şedinţa CSAT care va avea loc marţi la ora 13:00 palatul Cotroceni.
Raportul întocmit de corpul de control al Ministerului de Interne arata ca unul dintre poliţiştii care a greşit este agentul care a preluat în dispeceratul 112 apelul de ajutor al Alexandrei.
Potrivit documentului care a fost făcut public de rudele fetei „acesta a avut o atitudine refractară faţă de victima, nu a dat dovadă de solicitudine şi nu s-a implicat în obţinerea de date care să conducă la locul unde s-ar fi aflat aceasta. Mai mult decât atât, agentul şef nu a consiliat-o pe Alexandra şi nu i-a dat sfaturi despre cum să se comporte până când ar fi sosit echipajele de poliţie”.
Klaus Iohannis: “La CSAT voi cere premierului, ministrului Justiției și ministrului de Interne soluţii concrete inclusiv de modificare a legilor şi procedurilor. În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale și procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cetăţeanul român suferă. Dacă autorităţile nu au instrumente clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid. Aceasta nu scuză şi nici nu justifică atitudinea celor implicaţi. Legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale, şi nu al apărării infractorilor. Voi cere ministrului Justiției să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modificări ale legislaţiei penale în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune atunci când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislaţiei sub aspectul competenței materiale a parchetelor pentru infracţiunile de răpire şi omor cu victime multiple. Voi cere de asemenea, în CSAT, ministrului Justiţiei să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT, după modelul competenței materiale a unor instituţii occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât la acest moment DIICOT anchetează omorurile comise de un grup organizat, nu şi fapte comise de acest tip. Sunt soluţii punctuale cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de Justiţie le ştiu. Societatea românească s-a trezit, e implicată şi reacţionează. Problemă reală e că dincolo de această criză, statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani.”