Răsturnare de situație în Comisia lui Iordache. Ce se întâmplă cu numirea procurorilor șefi
După toate dezbaterile din spațiul public din ultimele trei luni, cu privire la o eventuală modificare a procedurii de numire a procurorilor de rang înalt, comisia specială pentru legile justiției a luat vineri, 24 noiembrie, o decizie surprinzătoare: nu se mai schimbă nimic la articolul 54 din Legea 303/2004.
Ministerul Justiției a propus ca numirea procurorilor șefi să fie făcută de CSM, la propunerea ministrului Justiției. CSM a propus ca numirea să fie făcută de președinte, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiției. În forma propusă de PSD-ALDE procurorii erau numiți de președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Președintele avea posibilitatea să refuze o singură dată, motivat. În cazul revocării, președintele era eliminat din procedură, decizia fiind la CSM. Toate aceste modificări au fost respinse prin vot.
Deputata ALDE Steluța Cătăniciu a propus eliminarea posibilității președintelui de a refuza numirea sau revocarea, însă și acest amendament a fost respins.
Prin decizia de a păstra legea în forma actuală, se evită nevoia sesizării Comisiei de la Veneția pentru un punct de vedere.
Cum arată acum procedura:
ART. 54
(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(2) Dispoziţiile art. 48 alin. (10) - (12) se aplică în mod corespunzător.
(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.