Rata inflaţiei este în grafic
Conform datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, România stă bine la capitolul rată a inflației, care înregistrează o tendință de stagnare.
Astfel, comparativ cu luna precedentă, în luna mai 2013 prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,8% în timp ce tarifele la mărfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,1%, iar cele ale serviciilor au rămas relativ stabile. Raportat la ultimul an, creşterea medie a preţurilor pe total (iunie 2012 - mai 2013), faţă de precedentele 12 luni (iunie 2011 - mai 2012), determinată pe baza Indicelui Preţului de Consum este 4,7%, iar cea determinată pe baza Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC) este 4,3%.
Datele furnizate de INS demonstrează așadar că prețurile nu au cunoscut majorări semnificative în ultimul an. Au existat însă, desigur și excepții, legate în mod special de alimentele sezoniere, precum cartofii noi și căpșunile. În privința cartofilor, spre exemplu, INS semnalează o scumpire de 40,7% față de începutul acestui an. Dar, la fel ca în cazul tuturor ”trufandalelor”, este de așteptat ca evoluția prețului să cunoască o descreștere accentuată în următoarele luni, mai ales dacă vom avea un an agricol bun și o recoltă corespunzătoare de cartofi.
În orice caz, fiind vorba despre cazuri izolate și despre mărfuri sezoniere, creșterile de prețuri au avut un impact redus asupra Indicelui Prețurilor de Consum, calculat pe baza unui nomenclator care include circa 1.834 sortimente în aproximativ 7.100 de magazine şi unităţi prestatoare de servicii din oraşele reşedinţă de judeţ.
Așadar, în pofida încercărilor unei părți a mass-media de a alarma populația, nu există niciun motiv de panică în raport cu creșterea prețurilor la mărfurile alimentare. Chiar dacă în funcție de obiceiurile specifice de cumpărare, unele familii au resimțit mai puternic decât altele respectivele creșteri de prețuri, acestea vizează situații excepționale, care urmează să se alinieze rapid tendinței generale.
Iar tendința generală este aceea de stagnare sau chiar de descreștere a acestor prețuri, sub influența unei economii care merge din ce în ce mai bine. Desigur, putem anticipa că până la sfârșitul anului INS va înregistra și momente în care creșterea prețurilor și rata inflației va fi mai abruptă, în special ca urmare a liberalizării prețurilor la energie electrică și la gaze.
Dar, atât timp cât economia continuă să performeze și agricultura va merge bine, impactul scumpirilor la energie și gaze asupra Indicelui Prețurilor de Consum, ar putea fi compensat în bună parte de tendințele de descreștere ale prețurilor pe care acestea le induc. Ceea ce este cu siguranță o veste bună pentru români și buzunarele acestora și reprezintă un motiv de optimism pentru BNR, în raport cu atingerea țintei de inflație propusă.