Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: Preţul gazelor pentru industrie ar putea scădea în următoarele luni
Preţul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare, după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea şi transparentizarea pieţei, a afirmat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit unui declaraţii transmise Agerpres.
'Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni', a spus Nicolescu.
Departamentul pentru Energie a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde o serie de modificări ce trebuie adoptate rapid pentru dinamizarea pieţei gazelor naturale şi creşterea transparenţei tranzacţiilor din acest sector, se arată într-un comunicat al instituţiei.
'Departamentul pentru Energie consideră că în privinţa consumatorilor noncasnici şi în baza datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a realizat convergenţă de preţuri între preţul intern şi cel de import, agreată de statul român cu instituţiile financiare internaţionale. În consecinţă, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit', spun oficialii Departamentului.
Departamentul pentru Energie solicită ANRE să finalizeze cât mai repede posibil procesul de revizuire a Codului reţelei pentru o mai bună funcţionare a pieţei.
Totodată, Departamentul propune ca pentru consumatorii noncasnici (reglementaţi) să existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.
'Pentru dinamizarea pieţei şi creşterea transparenţei, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioada determinată, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2018, că producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să tranzacţioneze transparent, nediscriminatoriu şi centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de către ANRE. Această obligaţie va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018, şi furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât şi pentru cele din import. Departamentul pentru Energie consideră că măsurile adoptate vor contribui la o mai bună funcţionare a pieţei de gaze naturale din România, cu beneficii pentru toţi operatorii implicaţi, dar şi pentru consumatori', se mai arată în comunicat.