RBS: BNR ar putea reduce mai rapid dobânda cheie, ca urmare a reducerii TVA la pâine
Banca Naţională a României ar putea lua decizia de a reduce mai rapid dobânda de politică monetară ca urmare a efectelor favorabile asupra inflaţiei ale reducerii TVA la pâine, a declarat senior economistul RBS România, Florentina Cozmâncă, citată de Agerpres.
"În contextul reducerii estimărilor privind evoluţia inflaţiei (incluzând şi modul în care banca centrală îşi va re-evalua prognoza de inflaţie) în urma anunţului privind scăderea taxei pe valoarea adaugată pentru grâu, făină, pâine şi alte anumite produse de panificaţie, considerăm că riscurile legate de scenariul nostru de bază s-au schimbat în favoarea unei politici monetare mai relaxate. Astfel că nu excludem o reducere mai rapidă a dobânzii de politică monetară sau un nivel uşor mai redus decât anticipăm în acest moment (4,25%) pentru rata de dobândă de politică monetară prognozată pentru perioada următoare", a declarat Florentina Cozmâncă.
Senior economistul RBS România susţine că se aşteaptă ca BNR să reducă în continuare rata de dobândă de politică monetară, iar în scenariul de bază al RBS ia în considerare o reducere graduală, în paşi a câte 25 de puncte de bază, în cadrul următoarelor trei şedinţe (5 august, 30 septembrie şi 5 noiembrie), astfel încât la sfârşitul anului dobânda cheie să ajungă la 4,25%.
"Principalele elemente ce susţin acest scenariu se referă la traiectoria descendentă a inflaţiei şi aşteptarea că în scurt timp va reintra în intervalul ţintit de BNR urmând să se menţină în acest interval în perioada următoare; aşteptările inflaţioniste relativ reduse; deficitul semnificativ de cerere aşteptat să se manifeste şi anul viitor, cu efect dezinflaţionist persistent. În acelaşi timp, semnalele puternice de susţinere a revigorării activităţii de creditare venite din partea băncii centrale susţin scenariul nostru", a spus Florentina Cozmâncă.
Acesta a explicat că, din punct de vedere teoretic, reducerea TVA de la 24% la 9% pentru grâu, făina de grâu, pâine şi anumite specialităţi de panificaţie începând cu luna septembrie ar determina o reducere a preţurilor acestor produse de 12%.
"În ceea ce priveşte impactul efectiv asupra inflaţiei măsurată prin indicele preţurilor de consum, în funcţie de ponderea produselor pentru care se aplică în coşul de consum (probabil în jur de 7-7,3%, în condiţiile în care doar pâinea are o pondere de 6%), impactul maxim asupra inflaţiei ar fi de 0,8 - 0,9 puncte procentuale. Mă aştept ca cel puţin 50%-60% din reducerea de TVA să se transmită în indicele preţurilor de consum. Însă există o probabilitate ridicată ca adiţional acestui efect de reducere a TVA să se manifeste o reducere a preţurilor acestor produse ca urmare a reducerii preţurilor cerealelor în condiţiile unei producţii foarte bune înregistrată în acest an", a explicat Florentina Cozmâncă.
Senior economistul RBS România a mai spus că în acest context, şi ţinând cont de un efect de bază favorabil, anticipează că în luna septembrie rata anuală a inflaţiei va decelera puternic, sub nivelul de 3% şi se va menţine pe termen mediu în intervalul ţintit de banca centrală (de +/- 1 punct procentual în jurul ratei de 2,5%). În ceea ce priveşte prognoza pentru sfârşitul anului, RBS a decis revizuirea acesteia de la nivelul de 3,3% la 2,7%. De asemenea, banca şi-a revizuit în jos prognoza privind inflaţia medie anuală în 2014 de la 3,1% la 2,8%.