Reacţia lui Ponta după ce Dragnea a cerut audierea premierului în Dosarul Referendumul
Premierul Victor Ponta a declarat joi pentru AGERPRES că se va prezenta pentru a fi audiat în dosarul Referendumul, în care este cercetat Liviu Dragnea, dacă i se va solicita acest lucru, amintind că el însuși a cerut DNA să fie audiat când dosarul era în faza de urmărire penală, însă cererea sa a fost respinsă.
"Normal (că mă voi prezenta — n.r.). Am cerut eu la DNA (audierea — nr.) în faza de urmărire penală și mi-au respins", a precizat prim-ministrul Victor Ponta pentru AGERPRES.
Avocatul președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, a cerut joi, la instanța supremă, audierea premierului Victor Ponta în dosarul Referendumul.
Avocatul a mai cerut audierea a 18 coordonatori ai PSD în campania pentru referendumul din 2012 privind demiterea președintelui.
Premierul Victor Ponta declara în 3 octombrie 2013 că fostul șef al secției I a DNA Lucian Papici nu a dorit să-l audieze în acest dosar, deși i-a solicitat de două ori, în scris, acest lucru.
"Un dosar are credibilitate dacă ai probe. Eu vreau să vă confirm un lucru. În calitatea mea de prim-ministru și de șef al USL în perioada în care domnul Morar și domnul Papici spun că s-a fraudat referendumul, deci nu calitatea mea de jurnalist sau editorialist, deci de prim-ministru și șef al USL, am cerut de două ori: domnule Papici, nu vreți să mă audiați și pe mine? Poate sunt și eu un infractor, poate am furat și eu voturi. Nu vreți să vă spun eu? Răspunsul a fost: nu, nu vreau. De două ori mi-a zis că pe el nu-l interesează probele, el nu vrea să știe nimic. El nu vrea să mă audieze pe mine, nu vrea să-l audieze pe Crin Antonescu. (...) De parcă eram, așa, veniți de pe stradă. Nu, noi am organizat referendumul. Dacă tu, domnule procuror, ai informații că s-a întâmplat ceva ilegal, audiază-mă. Așa se face. Nu am mai întâlnit așa ceva. Am fost atâția ani procuror, nu am auzit de atunci încoace de vreun procuror care nu vrea să audieze un martor. Iertați-mă, dar cred că sunt martor relevant pentru ce s-a întâmplat anul trecut", a spus atunci Ponta, întrebat dacă un dosar întocmit de Lucian Papici poate să prezinte credibilitate în măsura în care acestuia i s-au adus acuzații că răspunde comenzilor politice.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.