Realitatea bate filmul
Un film prost cu găinării, la asta asistăm zilele acestea, când procurorii DNA au efectuat percheziții și au adus la audieri mai multe persoane apropiate de Elan Schwartzenberg, dar și de Cozmin Gușă, acuzate că ar fi folosit bani proveniți din evaziune fiscală și că ar fi încercat în mod fraudulos să îndatoreze compania Realitatea Media aflată în insolvență, pentru a prelua controlul.
Realitatea TV ar putea supraviețui noului Cod al Insolvenței, pe seama căruia a făcut atât tam-tam, însă cu siguranță nu va supraviețui matrapazlâcurilor făcute de foștii sau actualii săi acționari/creditori. În spatele Realității sunt afaceri atât de putrede, încât închiderea postului de televiziune nu mai este o problemă de „dacă”, ci mai de grabă de „când”. Dar de ce această luptă pentru un post a cărui audiență abia dacă sare de genunchiul broaștei? Nu dețin răspunsul la această întrebare, însă pot să constat că destinul Realității a fost marcat de tot felul de personaje dubioase: Vântu, Schwartzenberg, Gușă și Maricel Păcuraru, „afaceriști” de al căror nume se leagă tot felul de inginerii financiare.
Războiul dintre Gușă și Schwartzenberg pentru preluarea Realității a trecut așadar în faza penală și se lasă cu „victime” în ambele tabere. Din tabăra lui Schwartzenberg, parteneri ai săi de afaceri, iubita şi fratele său, Monica Hofman şi Fabian Schwartzenberg, au fost învinuiţi. De partea cealaltă, au fost puși sub acuzare Maricel Păcuraru și soția sa, Daniela Madi Ionescu, administrator la Realitatea TV. În momentul realizării acestui text, procurorii încă încercau să dea de urma lui Elan Schwartzenberg, pentru a fi, de asemenea, audiat.
Pentru un necunoscător în ale dreptului, povestea e al naibii de complicată. Într-o variantă extrem de simplificată, pe înțelesul tuturor, lucrurile stau cam așa:
Compania Realitatea Media se află în insolvență. Când o companie se află în această procedură specială, se întocmește un tabel al creditorilor, adică acele persoane față de care compania are datorii. Acești creditori aleg un administrator judiciar care să conducă societatea comercială pe durata acestei proceduri. Cu cât datoria pe care o are compania față de tine are o pondere mai mare în totalul datoriilor, cu atât ai putere mai mare de decizie. În acest caz, atât Gușă cât și Schwartzenberg, ambii acționari ai Realitatea Media, doreau ca datoria pe care compania o avea față de ei să fie de peste 50%, astfel încât să dețină controlul. Ca să își îndeplinească planul, au recurs la activități ilegale: oamenii lui Schwartzenberg au creditat compania cu vreo 5 milioane de euro, bani proveniți din evaziune fiscală și spălare de bani, iar Gușă, care nu avea de unde să aducă o asemenea sumă, a decis să măsluiască cifrele, astfel încât a adăugat în contabilitate facturi și contracte fictive. Mai simplu spus, cei doi au încercat „să se facă” unul pe celălalt, folosindu-se de arme murdare. Au făcut asta timp de aproape 2 ani, până când procurorii DNA au intrat pe fir.
Povestea se complică mai mult, dacă ne gândim că acest dosar are legătură și cu misterioasa dispariție a lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar.
Așadar, o bătălie în găinării poate duce la sfârșitul unui post de televiziune. Nu domnule Rareș Bogdan, nu doamnă Andreea Crețulescu, nu domnule Ion M. Ioniță, și toți ceilalți, nu Ponta sau Guvernul pe care îl conduce vă vor închiși, sau vă vor închide, ci cei care vă plătesc salariile, dar uită să-și plătească datoriile la stat. În loc să trageți cu ochiul peste gard și să strigați aiurea „lupul!”, mai bine v-ați uita în propria ogradă, unde se pare că mișună în voie hiene.
Ştirile orei
multumim ziaristului ca ne-a lamurit...
noi,ca necunoscatori in ale dreptului,eram in eroare..
credeam ca se ajunge la instanta si o lamuresc judecatorii..