Recompense pentru copiii care au găsit kosonii din aur
Cei trei copii din comuna hunedoreană Orăştioara de Sus care au găsit 95 de kosoni din aur ascunşi într-o vizuină de vulpe şi au predat apoi comoara autorităţilor pot beneficia de o recompensă din partea statului de cel puţin 30% din valoarea acelor monezi dacice.
Potrivit legii, în cazul unor descoperiri întâmplătoare de valoare excepţională, la suma calculată pentru recompensă se poate acorda şi un spor de 15% din ceea ce s-a evaluat de către experţi.
„Conform Legii 182 privind protejarea patrimoniului, articolul 48, aliniatul 3, autorii unor descoperiri întâmplătoare, şi în cazul acestor copii articolul se aplică foarte bine, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului. În cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepţională - şi kosonii pot fi consideraţi aşa, se poate acorda o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului“, a declarat, pentru Agerpres, Cristina Rişcuţa, expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara.
În cazul kosonilor dacici, specialiştii vor calcula o valoare de expertiză plecând de la preţul aurului, la care se adaugă mai multe sporuri procentuale ce ţin de vechimea monezilor, starea lor de conservare şi frecvenţa cu care acestea sunt descoperite în timp.