Record de avertizări pentru fenomene meteo periculoase în anul 2012, în România
Record de avertizări pentru fenomene meteorologice periculoase în anul 2012, în România, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie, luni, în cadrul unui seminar.
"În 2012, ANM a emis un număr record de 80 de mesaje de avertizare pentru fenomene meteorologice periculoase, dintre care 22 de avertizări cod portocaliu, spre deosebire de anul anterior, cand a fost emis doar un singur astfel de cod. Tot în 2012, a fost înregistrat un alt record: peste 1000 de avertizări pentru fenomene periculoase imediate, adică fenomene de intensitate mare, declanșate în timp scurt, care cauzează, de regulă, victime și pagube materiale importante", a declarat Florinela Georgescu, director executiv ANM. Ea a menționat că anul 2014 a început cu trei luni cu abateri termice pozitive foarte mari, dar și cu un episod extrem de violent de viscol, cu două avertizări de cod roșu.
România are nevoie de strategii de adaptare la schimbările climatice care să țină cont de studiile științifice și să fie implementate integrat, aceasta este una dintre concluziile seminarului „Adaptarea la valurile de căldură în zona urbană", organizat ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului SEERISK1, care testează măsuri de evaluare a riscurilor și de managementul dezastrelor pentru câteva arii pilot din sud-estul Europei, una dintre ele fiind municipiul Arad din România, pentru care au fost evaluate riscurile asociate valurilor de căldură în condițiile insulei de căldură a orașului și din perspectiva schimbării climei. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad, transmite asociaţia Terra Mileniul III.
"Se așteaptǎ ca în viitor frecvenţa şi amploarea hazardelor naturale să crească, afectând astfel viețile oamenilor, starea de sănătate a populației și bunurile materiale. În acest context, consecinţele economice şi de mediu ale dezastrelor legate de hazardele naturale devin din ce în ce mai grave și impun strategii de adaptare și măsuri adecvate și particularizate. Proiectul SEERISK furnizează o serie de date care ne ajută să anticipăm efectele negative pentru a putea lua măsuri de prevenire și minimizare a daunelor pe care schimbările climatice le pot provoca", a declarat dr. Roxana Bojariu, coordonator al proiectului SEERISK din cadrul ANM. Ea a precizat că metodologia dezvoltată ar putea fi în curând aplicată și pentru București și Craiova.
Scopul proiectului SEERISK este să contribuie la sporirea coerenței regionale în evaluarea riscurilor la hazarde naturale și pregătirea pentru reducerea efectelor acestora la nivel național și local, în special în cazul riscurilor generate de schimbarea climei în sud-estul Europei, cu focus pe România.