Rectificare de bine pentru domeniile cheie
Scopul principal al rectificării bugetare este legat de finanțarea suplimentară a unor domenii cheie, cum ar fi educația, justiția, apărarea sau ordinea publică.
După încheierea într-un timp record a negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, cabinetul Ponta a trecut la o mult așteptată rectificare bugetară.
Suprapunerea între cele două evenimente nu este întâmplătoare. În pregătirea rectificării bugetare, era firesc ca guvernul să consulte reprezentanții Fondului, pornind de la premisa că acordul preventiv, care urmează să fie încheiat cu această instituție, va fi aplicat încă din acest an. Ca urmare, era necesară recalibrarea construcției bugetare, funcție de obiectivele asumate.
Scopul principal al rectificării bugetare este însă legat de finanțarea suplimentară a unor domenii cheie, cum ar fi educația, justiția, apărarea sau ordinea publică. Subfinanțată sever în perioada guvernărilor anterioare, educația a primit la rectificarea bugetară operată de cabinetul Ponta 40 de milioane de lei, care urmează să fie direcționate către programul de modernizare şi refacere a şcolilor. Vor putea fi finalizate astfel o serie de investiții derulate în parteneriat cu Banca Mondială și alte instituții internaționale.
Un alt domeniu care beneficiază de alocări suplimentare este cel al Justiției. Astfel, la rectificarea bugetară au fost alocate 20 de milioane de lei pentru refacerea unor săli de judecată. De asemenea, Ministerul Justiţiei primește aproape 100 de milioane de lei pentru funcţionarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 45 de milioane de lei pentru funcţionarea instanţelor şi aproximativ 20 de milioane de lei pentru pregătirile necesare implementării noilor coduri.
O sumă importantă, în valoare de 70 de milioane de lei a fost redirecționată către Ministerul de Interne. Cu acești bani urmează să fie acoperit necesarul de fonduri pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor de care angajații MAI au nevoie pentru a-și desfășura activitatea și a asigura ordinea publică și siguranța cetățeanului. Totodată, au fost alocate fonduri pentru încheierea primei faze a sistemului de protecţie a frontierelor, în aşa fel încât România să fie pregătită pentru o eventuală decizie pozitivă privind aderarea la Spaţiul Schengen.
Și Ministerului Apărării i-au fost alocate fonduri suplimentare. La rectificare s-a decis alocarea sumelor necesare pentru începerea programului de dotare cu avioane multirol, în baza acordului pe care România l-a încheiat recent cu Portugalia.
În sfârșit, merită menționate cele 40 de milioane de lei din profitul Loteriei Naționale care au fost redirecționate pentru construcția de săli de sport și locuințe ANL.
Rectificarea bugetară continuă astfel procesul de reașezare a paradigmei guvernării pe coordonate care stimulează o dezvoltare echilibrată a României. Este însă de remarcat că alocările suplimentare de fonduri se fac în contextul păstrării disciplinei bugetare. Astfel, rectificarea bugetară are loc după ce, în cadrul execuției bugetare pe primele șase luni, deficitul bugetar a înregistrat o scădere semnificativă. Mai mult, există și o majorare importantă a ratei de creștere PIB, de la 1,6% la 1,9%, care însă, pentru a nu ieși din coordonatele prudențiale pe care s-a bazat încă de la început construcția bugetară, nu a fost luată în calcul la rectificare.