Reducerea facturilor la energie pentru români nemulțumește operatorii de pe piață
În luna iunie a acestui an, guvernul condus de Victor Ponta a adoptat Ordonanța de Urgență 57/2013, prin care amână, în perioada 1 iulie 2013 – 2017-2018, acordarea a unui număr de certificate verzi.
România este unul din statele europene care oferă cele mai multe certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. În prezent sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată din surse regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
Decizia guvernului nu a diminuat numărul acestor certificate, ci a reeșalonat eliberarea lor, astfel încât pentru energia produsă în centrale eoliene se eliberează un certificat, pentru cea produsă în centrale fotovoltaice, 4 certificate, iar energia hidro primește două certificate, restul certificatelor urmând a fi eliberate începând cu anul 2017, respectiv 2018 pentru energia eoliană.
Măsura a avut ca impact reducerea facturii la electricitate, principalul ei beneficiar fiind industria. De asemenea, și alte ţări din UE, precum Germania, Marea Britanie sau Spania, au redus sau intenţionează să reducă subvenţiile pentru energiile regenerabile.
Desigur, fiind vorba de mulți bani la mijloc, investitorii din domeniul energiei regenerabile au fost deranjați de această măsură și iată că avem și prima reacție din partea cehilor de la CEZ, care au reclamat România la Comisia Europeană. Compania CEZ este cel mai mare investitor în producția de energie eoliană din țara noastră, cu o capacitate instalată de 600 MW în parcuri eoliene din Dobrogea și investiții de aproximativ 1 miliard de euro.
Cehilor le este frică nu cumva până în 2018 să apară noi schimbări, de aceea anterior acestei reclamații, preşedintele CEZ România, Jan Veskrna, a declarat că grupul ceh va cere Guvernului să garanteze că va acorda, după 2017, contravaloarea certificatelor verzi amânate la începutul lunii iunie, a căror valoare se ridică la 400 milioane euro. Cei de la CEZ estimează că această reeșalonare le-ar putea aduce pierderi de 230 de milioane de euro.
În realitate însă, România devenise un adevărat El Dorado pentru investitorii în energie regenerabilă, aceștia având perspectiva recuperării investiției într-o perioadă scurtă, cât și obținerea unor profituri frumușele. Măsura amânării eliberării unui număr de certificate face ca această perioadă să devină mai lungă. De aici și supărarea.