Reducerea TVA la pâine nu a fost himeră
Astfel, președintele Rompan, Aurel Popescu, estima recent că, doar în septembrie, producția fiscalizată de pâine și produse din pâine ar fi crescut cu nu mai puțin de 10%.
De la momentul la care Guvernul Ponta a anunțat pentru prima dată că ia în considerare la modul serios reducerea TVA la pâine, un cor de așa-ziși analiști au început să facă predicții care de care mai sumbre despre consecințele unei asemenea măsuri. Iată însă că datele statistice, așa cum se prezintă ele la o lună după intrarea în vigoare a reducerii de 15 procente a TVA-ului aplicat la pâine, dovedesc exact contrariul.
S-a spus, de exemplu, că o asemenea măsură nu va avea cum să conducă la o diminuare semnificativă a prețurilor la raft. În realitate însă, prețul pâinii a început să coboare chiar din prima zi a aplicării TVA-ului de 9%, iar unii retaileri au făcut chiar reduceri suplimentare.
Conform datelor INS, pe ansamblul lunii septembrie, pâinea a cunoscut o ieftinire cu 11,5 procente, iar făina cu 7,4 procente.
Această reducere a prețului la pâine și produse din pâine s-a reflectat în mod corespunzător și în indicele prețurilor de consum. IPC a scăzut în luna septembrie față de august cu 0,6%, în condițiile în care prețurile mărfurilor nealimentare au rămas aproape neschimbate, iar cele ale produselor alimentare au scăzut cu 1,8%. Ca urmare, aplicarea TVA-ului de 9% a accentuat tendința de descreștere a inflației, care a coborât la 1,88% și se apropie de minimul istoric.
Altfel spus, măsura implementată de către guvern a reușit să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivul de a crește puterea de cumpărare a populației în raport cu coșul zilnic.
Înainte de 1 septembrie (dată la care a intrat în vigoare reducerea TVA la pâine), s-a spus de asemenea că măsura nu va reuși să scoată la lumină afacerile nefiscalizate din domeniu. Realitatea a infirmat însă aceste opinii. La numai o lună de zile după ce scăderea de 15 procente a TVA-ului la pâine a intrat în vigoare, evaluările preliminare arată o diminuare considerabilă a fenomenului evazionist.
Astfel, președintele Rompan, Aurel Popescu, estima recent că, doar în septembrie, producția fiscalizată de pâine și produse din pâine ar fi crescut cu nu mai puțin de 10%.
Aceste date demonstrează că pariul pe care guvernul l-a făcut prin scăderea TVA-ului aplicat la pâine cu 15 procente este câștigător, atât din perspectiva populației, care își vede întârită puterea de cumpărare, cât și din aceea a bugetului. Dacă tendința de fiscalizare a producției va continua în același ritm ca în luna septembrie, nu doar că nu vor exista probleme pe partea de venituri, dar este foarte posibil să asistăm la extinderea măsurii și la alte categorii de produse alimentare.
De altminteri, reducerea TVA-ului la pâine a fost implementată încă de la bun început sub formă de program-pilot. Astfel, premierul a anunțat în repetate faptul că executivul pe care îl conduce va analiza rezultatele produse și, dacă acestea vor fi cele scontate, va trece la extinderea măsurii și pentru alte produse din zona celor de bază. În contextul în care discutăm însă despre un impact bugetar semnificativ, o asemenea analiză nu poate avea loc doar după o singură lună de la intrarea în vigoare a reducerii TVA la pâine. Iar faptul că, în ciuda semnalelor pozitive legate de impactul acestei măsuri, guvernul nu se grăbește să reducă TVA-ul la carne, spre exemplu, este până la urmă o dovadă de responsabilitate.
Ştirile orei
grabeste-te,vine iarna,facturi mai mari,venituri in plus....?