Reducerea TVA la pâine – se confirmă reducerea evaziunii fiscale
Pornind de la experiența pozitivă înregistrată în domeniul panificației, extinderea măsurii ar putea fi o soluție pentru diminuarea evaziunii fiscale și în alte sectoare ale industriei agroalimentare, cum ar fi cel al cărnii, ceea ce, dincolo de beneficiile bugetare, ar însemna un dublu avantaj pentru populație.
Într-un moment în care toată lumea discută despre reducerea evaziunii fiscale, iată că datele statistice confirmă eficiența uneia dintre principalele măsuri luate de către cabinetul Ponta pentru controlarea fenomenului și diminuarea amplitudinii sale: scăderea TVA-ului la pâine. Astfel, într-o declarație susținută sâmbătă, preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a prezentat publicului o serie de date conform cărora, după scăderea cu 15 procente a TVA-ului aplicat la produsele de panificație, producția fiscalizată a crescut cu peste 10% la făină și cu peste 15% la pâine.
Aceste date sunt cu atât mai importante cu cât miza principală a măsurii implementate de către cabinetul Ponta a fost încă de la bun început reducerea substanțială a evaziunii fiscale în domeniu, care se estima că ar avea valori uriașe. Cabinetul și-a asumat în aceste condiții o decizie curajoasă, mizând pe caracterul stimulativ al reducerii TVA pentru încurajarea gradului de conformare voluntară.
Practic, întreg programul pilot privind scăderea TVA-ului la pâine și produse de panificație s-a bazat pe ideea majorării substanțiale a veniturilor statului, ca urmare a reducerii evaziunii fiscale existente. Astfel, dacă pe termen scurt reducerea TVA-ului a fost finanțată prin redirecționarea altor resurse bugetare, se speră ca pe termen mediu și lung, această măsură să se poată auto-finanța și chiar să genereze un plus important de venituri la buget. Încă de la început, menținerea acestei reduceri și eventuala sa extindere și către alte categorii de produse alimentare de bază a fost condiționată de capacitatea sa de a genera o creștere substanțială a producției fiscalizate.
Ca urmare, faptul că acest lucru chiar se întâmplă este o veste deosebit de bună. Pornind de la experiența pozitivă înregistrată în domeniul panificației, extinderea măsurii ar putea fi o soluție pentru diminuarea evaziunii fiscale și în alte sectoare ale industriei agroalimentare, cum ar fi cel al cărnii, ceea ce, dincolo de beneficiile bugetare, ar însemna un dublu avantaj pentru populație. Astfel, pe de o parte, este foarte probabil ca o asemenea reducere de TVA să genereze o scădere substanțială a prețurilor, așa cum s-a întâmplat în cazul pâinii, care s-a ieftinit cu paroximativ 12 procente din chiar prima zi a aplicării cotei de 9%. Trebuie ținut de asemenea cont că, prin creșterea producției fiscalizate, s-ar reduce substanțial și riscurile pe care circuitul evazionist le generează la adresa siguranței alimentare a populației. Altfel spus, am avea mai puține șanse să asistăm la repetarea scandalului cărnii de pui infestate cu excremente de șobolani care a pus pe jar în ultima săptămână întreaga populație a României.
Desigur, până la implementarea unei asemenea reduceri la TVA-ul aplicat produselor din carne este nevoie de o evaluare obiectivă a impactului măsurii asupra domeniului panificației. Iar o asemenea analiză nu se poate baza doar pe datele culese la două luni de la implementarea măsurii. Dar, faptul că aceste date sunt pozitive este un semn bun, care ne dă speranțe că o eventuală extindere ar putea fi sustenabilă din punct de vedere bugetar.
Ştirile orei
daca da,poate face si tizul rost de bani,la a doua scoatere la vanzare a 51% din CFR...