Referat DNA: Sergiu Lucinschi a afirmat că tatăl său, fost președinte al Republicii Moldova, "a făcut toată combinația"
Sergiu Lucinschi, cercetat sub control judiciar pentru fapte de corupție, a afirmat, într-o discuție cu omul de afaceri Alexandru Horpos, că tatăl său, Petru Lucinschi, fost președinte al Republicii Moldova, "a făcut toată combinația" pentru a interveni într-un dosar instrumentat de DIICOT, relatează Agerpres.
Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Sergiu Lucinschi, acesta l-a asigurat pe Alexandru Horpos că va merge la Chișinău pentru a discuta cu tatăl său, iar apoi "îi va da semne procurorul". Lucinschi făcea referire la procurorul DIICOT Remus Jurj, care îl ancheta pe Horpos într-un dosar penal.
Ulterior, în contextul în care aștepta remiterea unei sume de bani de la Horpos, Lucinschi i-a trimis acestuia un mesaj cu conținut amenințător: "Adi, salut! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am și eu o limită, te rog să nu-ți bați joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine".
Pe 17 februarie 2015, la o zi după transmiterea SMS-ului, cei doi au avut o nouă întâlnire, în cadrul căreia Sergiu Lucinschi a cerut remiterea sumei de bani pretinse pentru a-și retrage plângerea penală împotriva lui Alexandru Horpos, iar acesta din urmă a cerut, la rândul său, să primească "un semn" de la procurorul de caz.
Solicitarea unui "semn" de la procuror apare și în timpul unei discuții din data de 19 martie, în cadrul căreia Lucinschi îi cerea lui Horpos încheierea unui al doilea contract fictiv de împrumut pentru suma de 2 milioane de euro.
Citeşte şi: Reacţia fostului preşedinte al Republicii Moldova după reţinerea fiului său: "Sunt ŞOCAT"
"Horpos Alexandru: Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci niște pași?
Lucinschi Sergiu: Am început, am început.
H.A.: Dar vreau și eu un semn, să văd măcar un...
L.S.: ...nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi și mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci nu poți să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu știu cum e la voi aici, voi nu vă credeți unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să...
H.A.: ... eu te înțeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut...
L.S.: ... eu am făcut, ți-am dat plângerea penală...
H.A.: ... da, mi-ai dat plângerea penală, dar asta nu este un pas. Am citit-o... m-a luat durerea de cap când am citit-o.
L.S.: Și, mai departe, ți-am spus ...
H.A.: Acum vrei să-ți semnez și convenția asta, a doua. Deci eu ți-am semnat două milioane o dată și acum vrei să-ți mai semnez două milioane. Bun.
L.S.: Și nu să le semnezi, să le plătești...
H.A.: ...să plătesc?!
L.S.: Păi cum?! Până la sfârșitul... Domnule, ai spus cum...
H.A.: Și pe partea cealaltă ăștia vin la mine să-mi ceară documente și tot felul de acte și nu știu... Cum cred eu că se poate rezolva acest...
L.S.: ... eu am să rezolv problema asta. Eu nu am niciun, ți-am spus, n-am niciun motiv de a strica viața ta. Nu am avut ... Și am așteptat la nesfârșit. Nu am avut cu ce să plătesc școala copiilor. Mă înțelegi? Și de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.
H.A.: Și eu sunt acum foarte înțelegător, am mers și la notar, ți-am semnat și actul ăla, îți fac și convenția asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieși. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat ...
L.S.: ... corect!
H.A.: Hai să încercăm. Vreau să îți plătesc și banii ăștia pe convenția asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau.
L.S.: Iată aici este scris tot ce fac eu și, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună.
H.A.: Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenții. Ți-o spun prietenește. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poți să stingi această acțiune care s-a pornit și s-a focusat așa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că 'împăcare amiabilă'.
L.S.: Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declarație, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea".
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile într-un dosar în care este acuzat de șantaj și trafic de influență. În același dosar, Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Citeşte şi: SERGIU LUCINSCHI, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, va fi cercetat sub control judiciar
"În perioada decembrie 2014 — martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)", susține DNA.
Procurorii arată că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
Sursa citată menționează că, în aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.
"În acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. La 17 martie, pentru acest 'ajutor', Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal lui Lucinschi 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la 24 decembrie", au mai constatat procurorii.
În același dosar au mai fost puși sub urmărire penală, sub acuzația de complicitate la șantaj, procurorul DIICOR Remus Jurj și avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu.
Citeşte şi: Ginerele lui Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL pentru şantaj în dosarul de corupţie al fiului fostului preşedinte al Moldovei