Remedii naturale care te scapă de durerea de cap
Cele mai multe persoane care se confrunta cu dureri de cap ocazionale aleg sa ia o pastila si scapa de probleme. Nu acelasi lucru se poate spune si despre cei care sufera de migrene, ale caror simptome nu dispar atat de usor. Iata cateva remedii naturale pentru dureri de cap care sa te tina departe de medicamentele agresive, cu efecte secundare neplacute.
Desi cercetatorii nu au reusit sa stabileasca cauza exacta a aparitiei migrenelor, ei inteleg schimbarile fiziologice care se produc cand acestea se declanseaza. Cand celulele nervoase devin suprastimulate, ele elibereaza substante chimice care provoaca inflamarea vaselor de sange din creier si gat. Remediile naturale de mai jos rezolva tocmai aceasta problema si reduc frecventa si intensitatea durerilor de cap recurente, scrie divahair.ro.
Efortul fizic regulat, un remediu natural pentru durerea de cap
Exercitiile fizice reprezinta o varianta de tratament pentru persoanele care sufera de migrene, iar studiile recente confirma eficacitatea acestora in ameliorarea problemei. Intr-o cercetare realizata in anul 2011, la Universitatea din Gothenburg (Suedia), oamenii de stiinta au descoperit caaerobicul ajuta la prevenirea migrenelor in aceeasi masura ca medicamentatia speciala pentru aceasta afectiune (topiramat). O treime dintre voluntari au folosit bicicleta stationara timp de 40 de minute, de trei ori pe saptamana, in vreme ce o alta treime a fost tratata cu topiramat, crescandu-se treptat doza pana la cea maxima suportata de corp (200 miligrame pe zi). Exercitiile fizice si topiramatul au produs o scadere similara a numarului de cazuri de migrene, insa 33% dintre cei tratati cu topiramat au avut si reactii adverse.
Specialistii recomanda 150 de minute de aerobic de intensitate moderata pe saptamana, sau 75 de minute de aerobic intens pe saptamana pentru a preveni declansarea durerilor de cap. Atentie insa: daca exagerezi si faci un efort prea intens, este posibil sa declansezi migrena in loc sa o previi. Asadar, totul trebuie facut cu masura!
Relaxarea progresiva pentru ameliorarea durerilor de cap
O tehnica usoara si placuta de a ameliora durerea de cap este relaxarea progresiva. Ai nevoie de cateva minute libere si de o canapea comoda, intr-o camera linistita.
Relaxarea progresiva consta in alternarea intre incordarea muschilor si relaxarea acestora de la un capat la altul al corpului. In cazul migrenelor, concentreaza-te la muschii cuprinsi intre frunte si umeri. Nu trebuie decat sa incordezi muschii specificati cat poti de mult, apoi sa ii lasi sa se detensioneze treptat. Incearca sa parcurgi urmatorii pasi:
1. Incordeaza si apoi relaxeaza muschii fruntii prin ridicarea sprancenelor.
2. Inchide ochii strans si apoi deschide-i foarte incet.
3. Zambeste foarte larg si apoi lasa buzele sa revina la loc.
4. Incordeaza maxilarul, apoi relaxeza-l.
5. Impinge limba in cerul gurii, apoi las-o sa revina la loc.
6. Strange din buze cat poti de mult, apoi relaxeaza-le.
7. Ridica din umeri cat de mult poti, apoi relaxeaza-i.
In timpul exercitiilor ai grija sa respiri adanc, tragand aer in abdomen, nu doar in piept, la nivelul diafragmei.
Ceaiurile, un remediu natural la indemana oricui
Ceaiurile sunt o varianta de tratament naturist pentru dureri de cap si multe alte afectiuni, extrem de populara.
Ceaiul din leustean este un remediu natural pentru migrene, folosit de secole in Orient. Doza zilnica recomandata este de 2-3 cani.
Ghimbirul este o alta planta care are un efect antiinflamator. Ca sa faci ceai de ghimbir, taie cateva bucati de ghimbir si fierbe-le timp de 10 minute. Exista ceai de ghimbir si in comert insa este mult mai slab.
Iata si o reteta de ceai mai complexa, dar foarte eficienta impotriva durerilor de cap: fierbe 5 prune uscate, 1 lingurita de ceai verde si 2 lingurite de menta in 3 cani de apa, timp de 15 minute. Bea cele 3 cani de-a lungul zilei pentru a usura durerea.
Dieta corecta, un remediu natural eficient pentru durerile de cap
Un regim alimentar sanatos, bazat pe anumite substante precum riboflavina, magneziul sau coenzima Q10 ajuta la prevenirea si reducerea intensitatii durerilor de cap.
Riboflavina, cunoscuta si ca vitamina B2, este o substanta foarte importanta pentru prevenirea migrenelor, deoarece protejeaza celulele de procesul de oxidare si este implicata in producerea energiei. Studiile au arata ca 59% dintre pacientii care au luat un supliment de 400 de miligrame de riboflavina pe zi, timp de trei luni, au redus frecventa migrenelor cu 50%.
Daca suferi de dureri de cap recurente, poti scadea numarul migrenelor cu o doza de 400 mg de riboflavina pe zi. Pe langa suplimentele alimentare, exista si multe alimente care contin vitamina B2: ficatul, mielul, taratele integrale, iaurtul, ouale, nucile, broccoli si spanacul. Sfat: depoziteaza mancarea departe de lumina, deoarece aceasta distruge riboflavina.
Magneziul trebuie adaugat in dieta, deoarece corpul nostru nu il produce. Deficitul de magneziu este una dintre cauzele principale ale declansarii migrenelor. Cum ajuta mai exact magneziul? Aceasta substanta relaxeaza nervii si transmite impulsuri nervoase in creier si in corp, relaxandu-l. Pe scurt, acest mineral este bun in preventia, dar si in tratarea migrenelor, odata ce s-au declansat.
Pentru a lua doza potrivita pentru tine, consulta-te cu medicul inainte de a lua suplimente pe baza de magneziu. Iata si cateva alimente care contin magneziu: seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, susanul, quinoa, seminte de soia.
O alta substanta care nu trebuie sa lipseasca din dieta celor care sufera de migrene este coenzima Q10. Acesta este un antioxidant esential pentru sanatatea vaselor de sange, care imbunatateste circulatia si protejeaza celulele de efectul de oxidare. De asemenea, coenzima Q10 regleaza glicemia, iar una din cauzele principale ale declansarii migrenelor este hipoglicemia. Ia un supliment alimentar pe baza de Q10 si consuma alimente care contin acest antioxidant atat de valoros: peste, organe (in special ficat, inima si rinichi) si tarate integrale.