Remediu popular românesc, obţinut din tărâţe de grâu. Uite ce BOLI vindecă
Se obţine în principal din taratele de grâu, adică din coajă boabelor de grâu, care este extrem de bogată în vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), în calciu şi magneziu, precum şi în oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul. Adăugaţi la această colecţie de vitamine şi minerale faptul că borşul dobândeşte în urma procesului de fermentaţie şi o serie de acizi organici şi de enzime, şi veţi obţine un tablou complet al acestui remediu, care este un adevărat elixir pentru întregul organism.
În mod tradiţional, în medicină populară românească, borşul – foarte puţine alte naţiuni europene îl cunosc – era folosit ca remediu de prim ajutor pentru o sumedenie de neplăceri care apăreau la vreme de sărbătoare.
Neplăceri la fel de actuale şi în vremurile de azi, pe care le puteţi combate după următorul program:
Beţia – borşul are proprietatea – greu de explicat de medicină modernă – de a trezi din beţie. O doză-soc de doi litri de borş, băută pe parcursul a una-două ore, reda acuitatea simţurilor, ajuta la redobândirea echilibrului, duce la recăpătarea în bună măsură a capacităţii de a judeca.
Mahmureala – este eliminată consumând dimineaţă un litru de borş şi apoi, pe parcursul zilei, bând borş în loc de apă. Pentru o mai mare eficientă a tratamentului, se va mânca pe parcursul zilei respective ceva mai des, însă în porţii mici, iar înainte de fiecare masă, se va consuma obligatoriu borş.
Migrena – apare adesea în timpul sărbătorilor, din cauza excesului de hrană şi/sau de băutură, din cauza statului prelungit în casă, ori din cauza reactivării unor probleme biliare etc. Practic, s-a constatat că durerile de cap însoţite de greaţă sau vertij cedează dacă bem pe parcursul unei zile un litru de borş. Asociaţi acestei terapii şi câteva fricţionări uşoare cu oţet de mere pe tâmple şi ieşiţi neapărat câte două ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor întârzia să apară.
Glicemia crescută – este un fenomen care apare frecvent de sărbători, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicaţiile specifice diabetului, poate fi combătuta cu două remedii tradiţionale: borş şi ceapă crudă. Dacă aveţi probleme cu glicemia, consumaţi mari cantităţi din cele două alimente pe timpul sărbătorilor.
Durerile de ficat şi de bila – se bea pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, câte o cana de borş. În medicină populară românească, pentru o mai mare eficienţă, se punea în cană de borş şi puţin praf de pelin.