Remember pentru Antonescu – liberalii au vrut singuri la europarlamentare
Alegerile europarlamentare au indus tensiuni în cadrul Uniunii Social Liberale (USL) din cauza jocului dublu pus în aplicare de către liderul PNL, Crin Antonescu, cu scopul de a câștiga capital de imagine din partea electoratului de dreapta pentru alegerile prezidențiale.
Declarațiile stranii și false pe care liderul liberalilor le-a lansat pe scena politică vin să demonstreze că Președintele Senatului încă nu este hotărât „cu care picior vrea să joace”.
Supărările liberalilor că PSD i-a lăsat singuri la europarlamentare nu au în realitate niciun fond real. PNL a fost cel care a dorit să meargă singur la alegerile pentru Parlamentul European și a fost chiar primul care au vorbit despre o candidatură la europarlamentare pe listă separată și fără PSD. Declarațiile lui Crin Antonescu cum că „i s-ar fi părut normal ca anunțul să fie făcut în urma unei discuții în USL și nu unilateral” sunt de-a dreptul absurde în acest context și par rupte dintr-un scenariu foarte prost regizat de liberali pentru a determina ruperea USL.
Reamintesc în acest sens că, încă din decembrie 2012, președintele PNL susținea că liberalii vor să meargă separat la europarlamentare: „Eu cred însă că, pe cât putem să estimăm și acum, pentru că mai sunt aproape doi ani sau un an și jumătate până în vara sau primăvara lui 2014, este mai probabil să candidăm pe liste separate cu acel prilej, care să identifice și mai bine profilul, doctrina și programul fiecărei formațiuni”.
Mai mult, Crin Antonescu a declarat într-o emisiune Tv, din data de 23 martie 2012, că există o probabilitate foarte mare ca liberalii și pesediștii să candideze pe liste separate pentru alegerile europene: „E foarte probabil, dar să nu luăm și asta semn de dihonie sau tensiune. Faptul că într-o alianță în care există două mari partide, unul de stânga, unul de dreapta, aparținând a două familii politice distincte în plan european pentru alegerile parlamentare europene, unde în mod tradițional fiecare candidează pentru familia lui, vom merge separat, nu înseamnă deloc că asta înseamnă sfârșitul Uniunii.“
Din păcate, acum liberalii vor să îi facă pe români să creadă că exact asta înseamnă. Dar vina pentru ruperea USL, dacă aceasta va avea loc, le aparține și ar trebui să și-o asume.
Chiar și europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, în data de 23 martie 2012, că încă de la constituirea USL întelegerea a fost ca principalele formațiuni componente ale alianței să meargă separat la europarlamentare: „Am înțeles că de la bun început asta a fost decizia, ca pentru europalamentare să se meargă separat. De la momentul constituirii USL, așa am înțeles, s-a luat decizia să se meargă împreună până la europarlamentare, pentru că sunt grupuri politice distincte.“
Așadar, cum este posibil ca cei din PNL să declare acum că ar fi vrut ca USL să meargă din nou unit la urne, când planul a fost făcut cu ani în urmă. Desigur, această variantă a candidaturii comune a fost posibilă la un moment dat, dacă liberalii ar fi acceptat să susțină liderii social-democrați din PES, dar faptul că PNL face parte din ALDE a făcut imposibil acest lucru. Din păcate, explicația aceasta nu este promovată de Crin Antonescu, ci doar jumătăți de adevăr.
Iritarea președintelui PNL privind constituirea alianței electorale Uniunea Social Democrată (USD), pe care a atacat-o spunând că partidele componente „vor să meargă într-o formulă în care nu sunt și liberalii“, este pur și simplu absurdă și demonstrează înclinația lui Antonescu către instabilitate.
Atât timp cât liberalii sunt cei care au dorit să meargă singuri la europarlamentare, a-i ataca pe ceilalți parteneri din USL pentru că și-au făcut un plan comun este pur și simplu o prostie.
Ştirile orei
parca asa declara "varanul"?
i-a fost teama...
pai ,poti sa pui un fricos vicepremier?