Remus Pricopie: În septembrie vom demara o campanie care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat, marţi, la Eforie Sud, că în luna septembrie în unităţile de învăţământ preuniversitar va fi demarată o campanie care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie.
'Am continuat discuţiile cu inspectorii, cu directorii, am cerut tuturor celor care se ocupă cu organizarea examenului de bacalaureat să-şi ia toate măsurile pe care le consideră necesare. După prima sesiune a examenului de bacalaureat am observat nerespectarea metodologiei de bacalaureat. (...) Ca o a doua componentă, în luna septembrie vom demara o serie de acţiuni care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie. (...) Vom începe o campanie publică de conştientizare a riscurilor pe care fiecare şi le asumă când decide să nu respecte metodologia şi legea. Aici vorbesc pe de o parte de profesori, pe de altă parte vorbesc despre părinţi şi elevi'', a spus ministrul la deschiderea Şcolii de vară pentru dascălii români din ţară şi de peste hotare 'Dăscălimea Română', ediţia I, care se desfăşoară în perioada 19-24 august la Eforie Sud.
Acesta a menţionat că unii dintre dascăli nu ştiu ce înseamnă integritatea şi că trebuie făcută curăţenie în sistemul de învăţământ.
'Sunt probleme de sistem, am trecut printr-un bacalaureat destul de complicat. În primul şi în primul rând a fost complicat pentru că nu întotdeauna toţi colegii noştri ştiu ce înseamnă integritatea şi nu întotdeauna noi le spunem elevilor ce înseamnă să obţii rezultate prin muncă şi nu prin fraudă. Şi nu întotdeauna transmitem semnalele pe care trebuie să le transmitem părinţilor, să aibă responsabilitate şi să nu-şi expună copiii. Eu cred că acestea sunt lucruri pe care trebuie să le spunem din prima zi în care un copil intră în şcoală, indiferent că vorbim de grădiniţă, de ciclu primar etc. Cred că inclusiv dialogul cu părinţii este important. (...) Cred că noi trebuie să facem curat în sistem', a afirmat Remus Pricopie.
Şcoala de vară a cadrelor didactice reunite la Eforie Sud este organizată de Asociaţia Generală a Cadrelor Didactice din România 'Dăscălimea Română', la eveniment fiind prezenţi peste 250 de dascăli din judeţele ţării, precum şi reprezentanţi ai profesorilor din Republica Moldova.
Parteneri în organizarea manifestării sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, C. Kreul GmbH & Co. KG - Germania, Casa Corpului Didactic Constanţa, Asociaţia Profesorilor din Învăţământul Preuniversitar Bucureşti, asociaţii ale învăţătorilor din 12 judeţe, Liceul Teoretic 'Carmen Sylva' Eforie, Universitatea 'Ovidius' Constanţa, Primăria Eforie, Mănăstirile Văratic şi Horiţa din judeţul Neamţ, precum şi trei edituri din judeţul Argeş.
Potrivit organizatorilor, evenimentul vine în sprijinul activităţii de perfecţionare continuă a profesorilor, derulându-se cursuri şi ateliere de lucru pe diferite teme, astfel încât experienţa acumulată în timpul şcolii de vară, materialele elaborate, parteneriatele educaţionale să ducă la îmbunătăţirea procesului de învăţământ şi a rezultatelor şcolare ale elevilor.