Renaşte producţia industrială
Un raport al britanicilor de la Economist Intelligence Unit confirmă calculele Fondului Monetar Internaţional precum şi datele Eurostat, publicate acum câteva săptămâni, România va înregistra o creştere economică de aproximativ 2,4%.
Analiştii EIU semnalează o înviorare a producţiei industriale. Acest sector va progresa cu 3,6%, iar în următorii ani, până în 2007, rata medie de creştere se va situatia în jurul valorii de 4%/an. Trendul se păstrează ascendent începând cu 2012, când producţia urcase cu 2,4%.
La baza performanţei economice se află boom-ul exporturilor, lucru lăudat cu jumătate de gură inclusiv de Traian Băsescu. Valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele cinci luni, respectiv cu 15,5% în luna aprilie faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. Agricultura este al doilea motor al economiei.
Binecuvântaţi cu un an normal din punct de vedere al precipitaţilor şi al temperaturii, scăpaţi de seceta pedologică care a făcut ravagii în 2012, România va înregistra un avans superior faţă de prognoza iniţială. Domeniul însă nu a depins în totalitate de capriciile meteorologice, sectorul agricol a beneficiat de o politică eficientă în privinţa absorției de fonduri europene. La jumătatea anului, cele zece linii de finanţare pentru proiectele din agricultură au atras 90% din banii intraţi în economie pentru astfel de investiţii în perioada 2007 - mai 2013. Îmbucurător este că pentru următorul exercițiu financiar al UE, 2014-2020, astfel de proiecte vor avea la dispoziţie 7,1 miliarde de euro. În plus, pentru perioada respectivă, România a obţinut prin Politica Agricolă Comună fonduri de 17,5 miliarde de euro, faţă de 13,8 miliarde de euro în perioada precedentă.
Revenind la industrie, un aport substanţial îl are sectorul auto. Numai Dacia-Renault realizează aproape opt procente din exporturile noastre, ocupând indiscutabil prima poziţia în acest clasament. Gigantul francez nu vrea să se oprească aici. Nu mai departe de vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault la Bucureşti, Dacia-Renault a reafirmat că investiţiile vor continua, până în prezent ele se cifrează la peste două miliarde de euro. În prezent uzina de lângă Piteşti exportă anual peste 300.000 de maşini.
La Sebeş, un alt producător de anvergură, Daimler, a început producţia de cutii de viteză destinate Mercedes-Benz. Compania germană va investit peste 300 de milioane de euro şi va angaja peste 250 de oameni, toată producţia fiind pentru export. De asemenea, Ford România şi-a dublat producţia în ultimii doi ani, ajungând la peste 80.000 de autoturisme şi o cifră de afaceri de peste două miliarde de euro. Piaţa constructoare de maşini şi echipamente de transport este sectorul care realizează peste 40% din totalul exporturilor.
O veste bună vine şi dinspre Oltchim. Combinatul vâlcean a reuşit să se echilibreze din punct de vedere tehnic şi redevine bancabil. Ministrul Economiei a afirmat că în ultimele cinci luni producţia a crescut de două ori şi jumătate.
Potrivit raportului Economist Intelligence Unit avantajul obţinut de România se datorează creşterii plasării de mărfuri în ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Cele mai palpabile creşteri s-au înregistrat în statele din nordul Africii, Coreea de Sud, Brazilia şi SUA. În contextul stagnării economiilor europene, politica Executivului de a căută şi a găsi noi pieţe pentru produsele autohtone pare a fi tratamentul corect şi singurul aflat la dispoziţie pentru reducerea decalajului faţă de UE.