Renate Weber, despre scandalul Hexi Pharma: „Informările SRI trebuie desecretizate”
Europarlamentarul ALDE, Renate Weber, a precizat că informațiile furnizate de SRI în ceea ce privește sistemul sanitar, în contextul scandalului dezinfectanților diluați distribuiți de Hexi Pharma, trebuie desecretizate, apreciind că „nu există nimic care să fie de fapt de interes public şi să nu poată fi făcut public”, potrivit RFI.
„Sunt surprinsă de două aspecte: de un fel de așteptare pe care îl văd ca SRI să știe tot, să urmărească tot și să rezolve tot. E o așteptare profund nesănătoasă și din partea publicului, și din partea presei, și din partea unor autorități. Un stat democratic nu se conduce în felul acesta. Nu un serviciu de informații trebuie să fie considerat un fel de Alfa și Omega a ceea ce se întâmplă în acea societate. Și sunt surprinsă că există în societatea românească așteptări uriașe de la SRI cu prețul inclusiv al renunțării la orice s-ar chema drepturile noastre. Pe de altă parte, văd o reacție care mă surprinde profund a tuturor autorităților. Cel mai blând termen ar fi acela de bâlbe peste bâlbe. În acest moment mi se pare că oamenii care sunt răspunzători înainte de orice în fața noastră, a publicului, se ascund în spatele unor așazise secrete. Nu există nimic care să fie de fapt de interes public şi să nu poată fi făcut public, desecretizat, dacă este cazul, pentru că toate aceste autorități și toate aceste instituţii sunt în slujba publicului", a declarat, vineri, Renate Weber, atunci când a fost întrebată cum comentează reacțiile unor autorități vizavi de informările SRI, legate de scandalul dezinfectanților.
Renate Weber consideră că informările SRI trebuie desecretizate. „Nu orice informare de la SRI este menit să ajungă în fața opiniei publice. Nu orice, dar asta nu înseamnă că lucruri fundamentale, care interesează publicul, ele nu trebuie aduse publicului”.
„Ce să înţelegem, că SRI-ul a ştiut ani de zile că avem o bombă cu ceas în toate spitalele din România şi s-a mulţumit doar să trimită nişte informări secrete unor decidenţi politici? SRI-ul este primul interesat, cred eu, să-şi spele numele şi să desecretizeze informaţiile pe care le-a trimis, acele părţi din informaţii care pot fi făcute publice", a mai adăugat Renate Weber.