Republica Moldova: Formaţiunile proeuropene au început negocierile pentru formarea unei coaliţii
Cele trei formaţiuni cu orientare proeuropeană de la Chişinău - Partidul Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal - au început negocierile pentru crearea unei coaliţii majoritare şi formarea unui nou cabinet de miniştri, acest demers având loc la trei zile după cel de-al doilea tur al alegerilor locale şi după demisia prezentată în iunie de guvernul Gaburici, transmite Agerpres.
Discuţiile au loc la nivel de lideri de partid, iar prima rundă de negocieri urmează să aibă loc în seara zilei de miercuri, cel mai probabil la sediul PLDM. Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu urmează să discute principiile în baza cărora va fi creată noua alianţă, după care vor avea loc negocieri la nivel de grupuri de lucru.
Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat pentru Radio Chişinău că liderii PLDM şi PD, respectiv Vlad Filat şi Marian Lupu, au avut deja câteva întrevederi pe parcursul zilelor trecute, discuţiile cu şeful liberalilor, Mihai Ghimpu, desfăşurându-se deocamdată doar telefonic.
Într-o declaraţie pentru Publica TV, Mihai Ghimpu a reiterat că este pregătit pentru negocieri, dar că nu doreşte să intre la guvernare 'de dragul guvernării', subliniind că va insista în privinţa asigurării echilibrului în cadrul noii coaliţii şi a neacceptării comuniştilor sau socialiştilor la discuţii.
Citeste si: TRAIAN BĂSESCU, mesaj pentru partidele pro-europene de la Chişinău
PLDM, PD şi PL, care deţin 55 de mandate totalul de 101 ale parlamentului, au convenit de principiu asupra creării unei majorităţi parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici. Ele au la dispoziţie mai mult de două luni pentru formarea unui nou guvern. Dacă până la 16 septembrie nu va fi învestit un nou guvern, preşedintele va fi obligat să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.
De amintit că, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat au preferat o alianţă minoritară susţinută de comunişti, în detrimentul unei coaliţii proeuropene cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu.