Republica Moldova: Mii de oameni au protestat în faţa parlamentului împotriva modificării sistemului electoral
Peste 5.000 de persoane au protestat duminică în faţa parlamentului de la Chişinău împotriva schimbării sistemului electoral din Republica Moldova, la apelul societăţii civile şi al mai multor partide neparlamentare, a relatat Radio Chişinău.
Mitingul a durat două ore, iar manifestanţii au promis să revină cu un nou protest peste două săptămâni, la 28 mai, dacă până atunci parlamentul nu va retrage proiectele de modificare a sistemului de vot de pe agenda sa.
Cu pancarte şi drapele în mâini, oamenii au scandat "Nu uninominalului!", "Nu schimbăm sistemul, va schimbăm pe voi!" "Ruşine!" şi "Noi nu cedăm!" şi au cerut retragerea definitivă a iniţiativelor de modificare a sistemului electoral şi păstrarea modalităţii actuale de vot.
Unul dintre organizatorii protestului, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroşie, a declarat că acest miting este doar începutul.
"Noi trebuie să înţelegem că parlamentul nu va ceda şi nu va anula aceste proiecte de lege, atât timp cât noi vom sta şi vom aştepta. Unica noastră cerinţă este ca parlamentul să anuleze aceste legi", a afirmat el, adăugând că se ajunge în situaţia când democraţia nu mai funcţionează. "Îndemn Parlamentul să-şi retragă aceste legi, în caz contrar promit că o sa ieşim iaraşi la proteste', a declarat Arcadie Barbaroşie, reprezentant al societăţii civile.
La acţiunea de protest au participat şi reprezentanţi ai partidelor politice neparlamentare, precum Partidul 'Acţiune şi Solidaritate' (PAS), Platforma 'Demnitate şi Adevar' (DA) şi Partidul Nostru (prorus), dar şi reprezentanţi ai liberal-democraţilor, în opoziţie.
Liderii politici nu au rostit discursuri în faţa protestatarilor. Anterior, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că această acţiune va fi un protest al cetăţenilor de rând, iar liderii politici nu vor ieşi la tribună.
Săptămâna trecută, reprezentanţii societăţii civile au organizate proteste zilnice împotriva proiectului de modificare a sistemului electoral votat de democraţi şi socialişti, în primă lectură, cu zece zile în urmă.
Reprezentanţii Partidului Democrat, aflat la putere în Republica Moldova, au propus anterior modificarea Codul Electoral şi trecerea la sistemul de vot uninominal. Preşedintele Igor Dodon a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaţilor, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripţii electorale uninominale. Parlamentul a aprobat într-o primă lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democraţi şi socialişti cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova, care i-ar avantaja pe democraţi şi socialişti la alegerile parlamentare de anul viitor.