Republica Moldova va institui Ziua comemorării victimelor stalinismului şi ale deportărilor sovietice
Ziua comemorării victimelor stalinismului şi ale deportărilor sovietice va fi instituită în Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege ce a fost avizat pozitiv de guvernul de la Chişinău, informează vineri agenţia de presă Moldpres.
Autorul proiectului a propus ca Ziua comemorării primului val de deportări să fie instituită în 13 iunie.
'Plecând de la faptul că regimul stalinist a operat mai multe valuri de deportări, atât în perioada antebelică, cât şi în cea postbelică, cu consecinţe extrem de dramatice şi tulburătoare pentru popor, guvernul consideră oportună instituirea unei zile unice de comemorare a victimelor stalinismului şi deportărilor. Aceasta ar putea fi consfinţită la 6 iulie, prin comemorarea victimelor regimului, represiunilor, execuţiilor şi ale tuturor valurilor de deportări staliniste', se spune în avizul guvernului, prezentat de Stela Grigoraş, ministrul muncii, al protecţiei sociale şi familiei.
Deportările din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice pusă în practică de autorităţile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost deportate peste 25.000 de persoane. Au urmat alte două valuri, în 1949 şi 1951, în urma cărora au avut de suferit alte peste 40.000 de persoane. Date neoficiale arată, însă, că numărul celor deportaţi ar fi cu mult mai mare.
La 6 iulie 1949 a avut loc al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Republica Moldova, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.
Proiectul de lege urmează să fie examinat şi votat de parlament.