Respectarea statului de drept în România, în dezbaterea Parlamentului European
Tema Justiției din România este din nou în atenția Parlamentului European. Astăzi, la Strasbourg, statul de drept din țara noastră va fi pus din nou sub lupă, după ce liderii europeni, dar și ambasadele mai multor state occidentale și-au exprimat îngrijorarea față de modificările pe care PSD și ALDE vor să le aducă legislației penale.
Parlamentul European va dezbate, din nou luni, situația statului de drept din România în ședința plenară care se va reuni la Strasbourg, au declarat surse europene. Decizia a fost luată joi în cadrul Conferinței președinților, la solicitare PPE.
La dezbatere va participa și un reprezentant al Comisei Europene, posibil chiar prim-vicepreședintele Frans Timmermans, au mai explicat sursele citate. Acesta va face o expunere a situației statului de drept din România, care va fi urmată de o dezbatere în plenul PE.
Europarlamentarul Cristian Preda a anunțat pe 8 aprilie că a solicitat grupului PPE, din care face parte, să ceară discutarea în plenul Parlamentului European a situației statului de drept din România.
”Date fiind evoluțiile recente, grupul PPE cere discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă. Am solicitat acest lucru săptămâna trecută la Bruxelles, în ședința fracțiunii parlamentare la care sunt afiliat din 2009 încoace. Dezbaterea și votul vor avea loc în cadrul ultimei sesiuni din actuala legislatură, care va avea loc la Strasbourg intre 15 și 18 aprilie”, a scris Cristian Preda pe Facebook.
Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a anunțat încă de pe 29 martie, ziua în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar de Secția specială de investigare a magistraților, că ar putea solicita o dezbatere privind situația din România.
”Dacă ancheta împotriva dnei Kovesi nu va fi oprită, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, facem apel la PES și la ALDE party să ia atitudine împotriva celor două partide surori din Guvernul României”, a scris Weber atunci pe Twitter.
Parlamentul European a mai dezbătut anul trecut situația statului de drept din România în contextul ofensivei PSD-ALDE împotriva independenței justiției și a luptei anticorupție. Ulterior dezbaterii, Legislativul european a adoptat și o rezoluție prin care și-a exprimat ”îngrijorarea profundă” față de subminarea independenței justiției, a condamnat intervenția violentă a jandarmilor la mitingul din 10 august, precum și restricțiile politice ale libertății mass-media, cerând refacerea legislației privind ONG-urile.