Restructurările invizibile din comerţ. Cum a scăzut numărul mediu de salariaţi per magazin de la 102 la 43 în 2008-2015
În cele aproape 1.700 de hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount din comerţul modern erau angajaţi la finalul anului trecut aproape 72.000 de salariaţi, potrivit datelor publice, informează Ziarul Financiar.
Numărul de angajaţi aproape s-a dublat în perioada 2008-2015, în timp ce numărul de magazine a crescut de peste patru ori. Astfel, numărul mediu de salariaţi per unitate a scăzut la mai puţin de jumătate.
Dintre cele zece reţele analizate de ZF, opt sunt pe minus la indicatorul angajaţi per magazin. Singura reţea care şi-a majorat numărul mediu de salariaţi per magazin a fost Profi, pe când la Lidl indicatorul a rămas constant.
„Diferenţele foarte mari (de număr de salariaţi per magazin, n.red.) sunt date de schimbările din piaţă în ultimii ani. (...) În contextul concurenţei tot mai acerbe şi al puterii de cumpărare scăzute, au avut loc şi scăderi de vânzări per magazin. Astfel, singura metodă la care au apelat retailerii străini a fost reducerea costurilor. Acest lucru a însemnat şi restructurări de personal“, spune Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane Consulteam.
Ea spune că scăderile de consum din perioada 2009-2011 nu au fost recuperate încă, iar lupta tot mai acerbă pentru clienţi între reţele a dus la restructurări.
Consumul intern a crescut anul trecut cu 8,9%, amintind de anii de boom. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul indicator al consumului, mai are însă de recuperat 1,6% pentru a reveni la nivelul din 2008, unul dintre cei mai buni ani pentru economia locală, potrivit calculelor ZF.
Comerţul modern este unul dintre cele mai importante sectoare din economie, cu afaceri totale de 10 mld. euro anual.
Citeşte continuarea pe ZF Corporate.