RETROSPECTIVE 2013 Se încheie un an de guvernare zbuciumat pentru PSD
Liderul Partidului Social Democrat, premierul Victor Ponta, le-a cerut în 2013 colegilor săi un nou mandat la conducerea formaţiunii până la alegerile parlamentare din 2016, când a propus organizarea unui nou scrutin intern. Pe scena politică internă, PSD şi-a consolidat puterea parlamentară şi a iniţiat mai multe proiecte legislative împreună cu partenerii din USL.
Anul s-a încheiat deosebit de tensionat deopotrivă pentru social-democraţi şi liberali, din cauza unor divergenţe cu privire la exploatarea de la Roşia Montană, modificarea Codului penal sau Legea minelor. Social-democraţii au pierdut un lider marcant chiar la începutul anului. Regizorul şi senatorul Sergiu Nicolaescu a decedat la 3 ianuarie.
În primul Birou Permanent al PSD din 2013, premierul Victor Ponta, preşedinte al partidului, a remarcat că 'PSD are darul să preia guvernarea' când lucrurile sunt foarte rele.
'A trecut anul bucuriei, anul victoriei de după alegeri, 2012. Ne-am bucurat după alegeri, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră, eu ştiu doar din 2011, alţii probabil că ştiu şi din '92, noi avem acest dar de a prelua guvernarea când lucrurile sunt foarte rele, le aducem la foarte bine, după care, sigur, să-i lăsăm pe alţii, în baza tradiţiei deja înstăpânite în România. Dar important este că e un an dificil, e însă un an în care sunt şi foarte multe lucruri bune de făcut - şi vorbesc aici nu doar în calitate de prim-ministru şi de lider USL, ci de preşedinte al singurului partid de centru-stânga -, şi anume este un an în care putem să îndreptăm foarte multe lucruri inechitabile', a spus atunci premierul Ponta.
Tot la începutul anului, Victor Ponta şi-a anunţat partidul că l-a numit consilier onorific pe Gyorgy Frunda, pentru a da un semnal către UDMR şi alte minorităţi că majoritatea USL din Parlament nu va fi folosită împotriva acestora.
În aceeaşi perioadă, social-democraţii Gabriela Vrânceanu Firea şi Cătălin Ivan au preluat interimar conducerea organizaţiilor PSD Ilfov, respectiv PSD sector 1.
Pe 5 februarie, preşedintele PSD afirma, la aniversarea a doi ani de la constituirea Uniunii Social Liberale, că acest proiect este cel mai mare succes politic de după Revoluţie.
'USL a fost întemeiată prin semnătura a trei lideri politici. Această idee a fost pusă în practică prin efortul tuturor celor care au reprezentat partidele noastre', a subliniat copreşedintele USL. Victor Ponta le-a reamintit celor prezenţi cum arăta România în urmă cu doi ani, calificând situaţia de atunci ca fiind 'lipsită de speranţă'.
Pe 9 martie, Victor Ponta a fost prezent la reuniunea Partidului Socialist Ungar (MSZP), la invitaţia liderului formaţiunii, Mesterhazy Attilam. Evenimentul, care a reunit aproximativ 10.000 de participanţi, a avut loc în prezenţa liderului Socialiştilor Europeni, Sergei Stanishev.
''Cred că trebuie să arătăm împreună respectul pentru comunităţile maghiare şi româneşti. Cred că între noi probleme reale nu se pot exprima prin arborarea drapelului, este vorba de o decizie care priveşte respectul reciproc şi care se concentrează pe această convieţuire paşnică. Şi mai cred că noi trebuie să gestionăm foarte multe probleme ale românilor, maghiarilor, ungurilor şi este vorba despre crearea de locuri de muncă', a afirmat, cu acel prilej, liderul PSD.
Pe 18 martie, fostul premier Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD, a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, după o condamnare cu închisoarea în dosarul 'Trofeul Calităţii'. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, precum şi Victor Ponta au subliniat, alături de alţi lideri ai formaţiunii, că locul lui Adrian Năstase este în PSD. Cu toate acestea, Năstase nu mai este, conform Statutului PSD, membru de partid.
Într-o atmosferă fără emoţii, spre deosebire de alţi ani, social-democraţii şi-au ales pe 19 şi 20 aprilie conducerea, în cadrul Congresului extraordinar care a avut loc la Sala Palatului. Astfel, au fost alegeri pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi pentru cele 21 de posturi de vicepreşedinţi, locul lăsat liber de Adrian Năstase la preşedinţia Consiliului Naţional al PSD, în momentul încarcerării, rămânând neocupat.
Preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, le-a cerut colegilor săi un mandat de încredere de trei ani, iar, în 2016, înaintea parlamentarelor, să fie organizate din nou alegeri în partid.
Andrei Dolineaschi a fost ales secretar general, Ion Iliescu a rămas preşedintele de onoare al PSD, iar alţi 'grei' ai PSD au obţinut cele 21 posturi de vicepreşedinţi: cinci pentru doamne, opt la nivel naţional şi alte opt la nivel regional. Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea au câştigat funcţiile de vicepreşedinţi atribuite doamnelor. Vicepreşedinţi regionali au fost votaţi Gheorghe Nichita (Nord-Est), Marian Oprişan (Sud-Est), Mircea Cosma (Sud), Paul Stănescu (Sud-Vest), Ion Mocioalcă (Vest), Ioan Rus (Nord-Vest), Mircea Duşa (Centru) şi Robert Negoiţă (Bucureşti - Ilfov). Vicepreşedinţi naţionali au fost aleşi Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu.
Adrian Năstase, care a fost prezent pe 19 aprilie la Congresul PSD, a mărturisit că s-a bucurat să reîntâlnească vechi prieteni sau colegi din toată ţara, dar şi pe preşedintele Internaţionalei Socialiste - George Papandreou - 'un bun prieten'. El a arătat că i s-a părut aproape ireal să participe, în calitate de 'invitat', la un congres al partidului la a cărui naştere a contribuit.
'M-a impresionat enorm primirea care mi-a fost făcută. Cunosc ritualurile şi ceremoniile de la congrese. Ştiu ce înseamnă să fie prezentat cineva. Ştiu să 'ascult' aplauzele din sală. În momentul în care, întorcându-mă spre sală, am văzut cum se ridică în picioare, în valuri, cei 5.000 de colegi, pentru a mă aplauda, am simţit că mi se abureşte privirea şi am simţit cum o mare căldură mă cuprinde...', a spus fostul premier.
Exact o lună mai târziu, conducerea Partidului Social Democrat a decis desemnarea unei echipe de negociere pentru rediscutarea protocolului Uniunii Social Liberale.
'Sunt lucruri acolo care nu mai sunt necesare - cele referitoare la alegeri locale, la alegeri parlamentare. Au apărut situaţii noi şi cred că după acest moment tensionat trebuie să rediscutăm practic protocolul. Să facem o echipă de negociere, să discutăm cu colegii liberali, pentru că, sincer, cu cei de la PC, de la UNPR nu a apărut nicio problemă în acest sens. Şi sper să găsim soluţiile cele mai bune', declara atunci premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL. El a precizat că protocolul nu va fi renegociat în sensul candidaturii la prezidenţialele din 2014, candidatul USL rămânând preşedintele PNL, Crin Antonescu. Între timp, decizia foarte clară a social-democraţilor a fost de a nu răspunde la acuzaţii şi de a nu tensiona situaţia existentă în USL.
Pe 22 mai, preşedintele PSD a fost prezent la Leipzig, pentru a participa la evenimentele prilejuite de împlinirea a 150 de ani de social-democraţie în Germania. Manifestarea a reunit premieri socialişti ai ţărilor europene, precum şi şefi de stat, între care preşedintele Franţei, Francois Hollande. La eveniment a fost prezent cancelarul german Angela Merkel.
Corina Creţu, Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă au fost propunerile făcute şi aprobate pe 30 august, în cadrul Organizaţiei de Femei PSD, pentru a candida la alegerile europarlamentare viitoare. Preşedinta OF PSD, Rovana Plumb, le-a rugat pe colegele din organizaţie şi pe preşedintele partidului, Victor Ponta, să fie de acord cu susţinerea candidaturii celor trei social-democrate pentru Parlamentul European în primele opt poziţii ale listei.
La începutul toamnei, după o oarecare acalmie, au reînceput declaraţiile critice între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Tonul a fost dat de preşedintele Traian Băsescu, care a afirmat că PSD va avea candidat propriu la prezidenţiale, cel mai probabil acesta nefiind liderul partidului, Victor Ponta. 'Cred că PSD va avea candidat. Nu văd altă soluţie, dincolo de faptul că mi s-ar părea anormal şi nedemocratic ca cel mai mare partid din România să nu aibă candidat - e ca o vânzare de post. E o negociere. Cum Dumnezeu să fii cel mai mare partid, să nu ai candidat la prezidenţiale? E o declasificare a partidului', a afirmat duminică şeful statului la Pro TV online. El a admis că Victor Ponta s-ar putea afla în turul al doilea al prezidenţialelor alături de preşedintele PNL, Crin Antonescu - candidatul USL la aceste alegeri, dar, în opinia sa, nu se poate vorbi despre un candidat ideal la prezidenţiale. Replica liderilor PSD a fost una fermă: candidatul USL la preşedinţie rămâne liderul PNL, Crin Antonescu.
Pe de altă parte, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, consideră că, în ceea ce priveşte situaţia din ultima perioadă din USL, respectiv atitudinea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, se întrevede un posibil scenariu prin care a trecut şi fosta conducere a PSD în 2009, când a ieşit de la guvernare înainte de alegerile prezidenţiale la care a candidat Mircea Geoană. În opinia sa, aceasta nu ar fi cea mai bună idee, argumentând că şi PSD a pierdut. Întrebat dacă PSD ar putea avea candidat propriu la prezidenţialele de anul viitor, Ilie Sârbu a admis o astfel de posibilitate numai în situaţia în care Crin Antonescu 'ar merge singur'.
Luna noiembrie a fost una 'plină' pentru social-democraţi. Pe 8 noiembrie a avut loc reuniunea Comitetului Executiv Naţional - for de conducere premergător Consiliului Naţional al partidului care a avut loc pe 9 noiembrie. Anterior, peste 1.500 de social-democraţi, alături de miniştri şi parlamentari ai partidului, au participat la dezbateri pe ateliere de specialitate, la majoritatea fiind prezent premierul Victor Ponta, preşedinte al partidului. Evenimentele au fost urmate de Liga aleşilor locali. Consiliul Naţional al PSD, care a urmat, a fost presărat cu discursuri antiprezidenţiale, dar şi cu 'înţepături' la adresa colegilor de alianţă. PSD a decis, cu acest prilej, în mod oficial, să participe în nume propriu la alegerile europene din mai 2014 şi a făcut un apel către colegii din USL să abordeze de pe poziţii neconflictuale acest scrutin. Nici de această dată nu au avut loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al Consiliului, deţinută de Adrian Năstase.
Sfârşitul aceluiaşi an nu a fost unul uşor pentru PSD, în condiţiile tensiunilor dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, aşa-numita coabitare Guvern-Cotroceni. S-au adăugat şi tensiunile din ultimele luni între social-democraţi şi partenerii liberali. Proiectul Roşia Montană, descentralizarea, modificarea Codului penal, Legea amnistiei, lista comună pentru europarlamentare, dar şi comisia parlamentară de anchetă supranumită 'Călăraşi' s-au aflat între subiectele 'fierbinţi' pe marginea cărora au existat 'săgeţi' între PSD şi PNL. Discuţiile s-au purtat mai ales între liderii celor două formaţiuni, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Liderul liberal a admis că relaţiile din interiorul USL sunt 'destul de tensionate', arătând că problemele ţin de raportarea la mesajul original. În acelaşi timp, preşedintele PSD a afirmat că nu negociază formarea unei alte majorităţi şi că îşi doreşte ca USL să guverneze în continuare şi să rămână unită până în 2016.