Revolta angajaților din Tineret și Sport: Se cere demisia ministrului Ioana Bran
Aproximativ 250 de membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) au protestat împotriva inechităţilor salariale, joi, timp în care s-au aflat în grevă de avertisment, şi au cerut demisia ministrului Ioana Bran.
Angajaţii federaţiilor, complexurilor şi cluburilor sportive au afişat mai multe bannere în faţa sediului Ministerului Tineretului şi Sportului cu mesaje precum: "Nu uitaţi, suntem suportul rezultatelor excepţionale ale sportivilor României", "Nu ignoraţi profesionalismul din spatele medaliilor sportivilor români", "Nu uitaţi, sportul românesc este ambasadorul României" şi "Ne conduceţi prost, n-aveţi niciun rost".
De asemenea, în momentul în care preşedintele SNST, Andy Nagy, a comunicat că ministrul Ioana Bran şi-a luat zi liberă joi, deşi ştia că se organizează grevă de avertisment şi miting, protestatarii i-au cerut demisia şefului MTS. "Demisia, demisia", "Vrem salarii decente" şi "Sport şi tineret, totul e defect" au scandat protestatarii.
În lipsa ministrului Ioana Bran, conducerea Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) a avut o scurtă discuţie cu secretarul de stat Cosmin Butuza, care le-a transmis însă că nu le poate rezolva solicitările.
După mitingul de protest organizat în faţa Ministerului Tineretului şi Sportului, cei 250 de angajaţi au plecat în marş spre Guvernul României.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că în domeniul Sport şi Tineret condiţiile de muncă sunt "aproape inumane".
"Protestăm azi în faţa MTS încercând să atragem atenţia ministrului şi echipei de conducere asupra situaţiei extrem, extrem de complicate în care se află toată zona de resurse umane din federaţiile sportive şi Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport. Aplicarea Legii 153 a salarizării în sectorul bugetar lasă urme adânci, avem azi salariaţi, mai bine de trei sferturi din totalul lor, plătiţi la un nivel extrem de scăzut. Au venituri salariale de 1.300 de lei net. În plus, nu se mai face distincţia între rolurile din organigramă, complexitatea muncii, răspunderea pe care o are salariatul, nu se mai ţine cont de vechime. Sunt discrepanţe uriaşe în acest sistem de salarizare. Mai mult, condiţiile de muncă sunt precare, în zona de tineret de exemplu, cei care lucrează în taberele pentru copii, lucrează în condiţii improprii. Să ai 4 adulţi care să facă curat şi mâncare pentru 90 de copii... Este aproape inuman, oamenii ăştia lucrează aproape non-stop şi sâmbete şi duminici, pentru a face aceste servicii pentru copiii noştri. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cei care pregătesc loturile sportive, sunt oameni plătiţi foarte prost. De aici şi rezultatele din sport", a spus el, citat de Agerpres.
Liderul sindical a menţionat că nu va fi acceptată sub nicio formă promisiunea ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, conform căreia salariile vor fi majorate până în anul 2022.
"Promisiunile doamnei ministru nu ţin de foame. Iar această promisiune de creştere a salariilor până în 2020 e de netolerat. Pentru că în Tineret şi Sport pe acelaşi nivel de pregătire profesională sunt salarii foarte proaste, iar într-o altă zonă bugetară, tot din banul public, acelaşi tip de angajat este plătit dublu sau chiar triplu. Nu vedem de ce salariaţii din sport şi tineret să fie discriminaţi. Se ştiu de luni de zile aceste lucruri şi încercăm să găsim o soluţie pe calea dialogului. Au fost informaţi primul ministru, şeful partidului care a dat acest ministru de la Sport şi Tineret, ministrul de finanţe, toată lumea ştie... dar nimeni nu vrea să-şi asume rezolvarea acestei probleme. Probabil că dialogul nu e cea mai bună soluţie, aşa că s-a decis să se oprească lucrul. Au făcut grevă de avertisment, sunt deja la a doua, iar din 8 august le urăm succes celor din conducerea MTS în a suplini inactivitatea pe care şi-o asumă oamenii noştri. Pentru că săptămâna viitoare e grevă generală în tot sistemul de tineret şi sport. Să-şi asume dumnealor rezolvarea problemelor până în 2022. Deci când oamenii care asigură serviciile se vor opri din lucru, sportivii vor trebui să îşi facă singuri mâncarea sau curat în camere. Păi sunt antrenori cu sportivi la loturile naţionale care au pierdut bani la venitul net. Ce motivaţie să mai aibă aceşti oameni?", a explicat Dumitru Costin.
Mitingul şi marşul de protest de joi fac parte dintr-o serie de acţiuni ale SNST care se va încheia cu greva generală programată pentru 8 august.