Primul comandament de iarnă pentru premierul Cioloş. ANM - prognoză de iarnă blândă
Încet, dar sigur, iarna pune stăpânire pe teritoriul ţării. A început cu zonele din nord, est şi centru. Total sau parţial, zece judeţe sunt şi acum sub atenţionare de cod galben de ninsori.
De la ora 10, la sediul Ministerului de Interne, va avea loc un comandament de iarnă în sistem videoconferinţă. Vor participa premierul Dacian Cioloş şi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.
Deocamdată nu există informaţii despre autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă din cauza condiţiilor meteo. Însă zăpada care s-a aşternut în ultimele ore, chiar şi de numai câţiva centimetri, a pus deja la încercare nervii şoferilor. Pe mai multe drumuri din ţară s-au înregistrat blocaje, unele chiar şi de câţiva kilometri. Codul gaben de ninsori a fost în vigoare doar până la ora 9 în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali. Printre judeţele vizate sunt Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Maramureş. Meteorologii spun, însă, că la munte şi în Transilvania va ninge până duminică, iar în restul ţării va ploua.
La Comandamentul de Iarnă de la Guvern vor mai lua parte şefii structurilor centrale şi teritoriale ale MAI, prefecţi şi reprezentanţi ai tuturor ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Nu este vorba doar despre problemele din cele zece judeţe, vizate încă de codul galben de ninsori. Hidrologii au avertizat că pot apărea inundaţii în Argeş, Constanţa, Olt, Teleorman şi Tulcea. În aceste zone vor avea loc scurgeri importante de pe versanţi. Se vor forma torenţi şi viituri rapide pe râurile mici care pot produce inundaţii locale. ISU a mobilizat peste 2.100 de pompieri, care sunt pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă.
Dupa 2 decembrie, putem să ne aşteptăm ca iarna să-şi intre pe deplin în drepturi. Din acel moment, nopţile vor aduce temperaturi negative în toată ţara. Aşa că, în zonele în care acum plouă, va apărea zăpada. Va ninge mult în Transilvania, însă, în multe zone, vor fi doar ninsori slabe. În general, lunile următoare vor aduce temperaturi normale pentru această perioadă, spune directorul Administraşiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
"În această iarnă, evident că vom avea viscole, dar, în loc de 5 in ianuarie, probabil că vor fi două viscole, în loc de o săptămână, două. Temperaturi -35 de grade vor fi câteva zile pe perioada viscolului.
Şi viscolele vor fi mai puţine în comparaţie, de exemplu, cu iarna lui 2012, care a fost foarte grea. Când anume vor fi perioadele de îngheţ, nu se poate şti de acum. Se ştie însă că, în prima jumătate a lui decembrie, nu vor fi temperaturi extrem de scăzute şi nici fenomene meteo extreme".