RISC DE POLIOMELITĂ din cauza refugiaţilor. COMISAR EUROPEAN: Asiguraţi-vă că toţi copii sunt vaccinaţi

| 10 sep, 21:59

Comisarul european pentru Sanatate, aflat joi la Bucuresti, l-a incurajat pe ministrul roman al Sanatatii „sa ia in calcul masuri adecvate prin care sa se asigure ca toti copiii sunt vaccinati impotriva bolilor care pot fi prevenite”. Criza vaccinarii a fost foarte prezenta si in intrebarile adresate comisarului Vytenis Andriukaitis la intalnirea acestuia cu cetatenii romani, potrivit HotNews.

Comisarul european a mai comentat modul in care (nu) se aplica in Romania politicile europene anti-fumat. Vytenis Andriukaitis a oferit raspuns si unor intrebari puse online de cititorii HotNews.

„Europa infrunta provocari in privinta vaccinarii”, a declarat comisarul european pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis. „E o rusine ca in secolul 21 un copil poate muri de o boala infectioasa care poate fi 100% prevenita. Ucraina, nu foarte departe de Romania, are probleme mari cu poliomielita: doi copii au murit recent acolo de poliomielita. Sunt foarte ingrijorat cu privire la nivelul scazut al vaccinarii si cu privire la raspandirea scepticismului legat de vaccinuri. Il incurajez pe ministrul sanatatii sa ia in calcul masuri adecvate prin care sa se asigure ca toti copiii sunt vaccinati impotriva bolilor care pot fi prevenite”, a declarat Andriukaitis.

Afirmatiile sale vin in contextul intentiei autoritatilor romane de a conditiona inscrierea copiilor in scolile de stat de vaccinarea contra anumitor boli ale copilariei.

Totodata cazurile de poliomielita din Ucraina, tara cu o rata foarte scazuta a vaccinarii impotriva poliomielitei (50%), sunt considerate ingrijoratoare de catre inaltul oficial european. Cazurile au aparut in apropierea granitei dintre Ucraina si Romania, o regiune unde acoperirea vaccinala este redusa si de partea romaneasca a granitei, dar nu la fel de periculos ca in Ucraina.

Centrul European pentru Controlul si Preventia Bolilor (ECDC) a precizat ca exista un risc ca virusul sa ajunga si in Uniunea Europeana prin persoane recent infectate in Ucraina, dar posibilitatea aparitiei de cazuri de paralizie poliomielitica in Europa este “scazuta” datorita numarului important de europeni vaccinati si, consecutiv, protejati in fata bolii.

„Criza refugiatilor ridica si ea intrebari referitoare la problemele legate de vaccinare”, a mai afirmat comisarul european intr-un interviu acordat chiar inainte de venirea la Bucuresti. Din publicul prezent la intalnirea de la Bucuresti au venit intrebari legate de criza refugiatilor si cum ar putea aceasta afecta sanatatea romanilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza clar ca „in ciuda unei perceptii larg raspandite, nu exista nicio asociere sistematica intre migratie si importarea de boli infectioase”. „Transmiterea unei boli prevenibile prin vaccin de catre imigranti la populatia din tara gazda este la fel de probabila ca atunci cand un cetatean din tara gazda se intoarce dintr-o vacanta petrecuta in tara din care provine imigrantul”, mai precizeaza OMS.

Desigur ca o populatie cu rata scazuta de vaccinare este mai expusa bolilor infectioase care pot fi prevenite prin vaccin. Bucurestiul, judetul Alba, judetul Ialomita si judetul Arad sunt regiunile din tara cu cele mai scazute rate ale vaccinarii pentru bolile copilariei, in Bucuresti acestea scazand in 2014 sub pragul de siguranta de 80% pentru prima data in ultimul deceniu. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat joi ca persoanele care calatoresc in Ucraina, Israel, Siria, Nigeria, Irak, etc. sa se re-vaccineze anti-poliomielita cu cel putin patru saptamani inainte de data plecarii.

În timpul participării la dialogul cu cetăţenii, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, comisarul Andriukaitis a fost rugat, online, de unul dintre cititorii HotNews sa comenteze faptul ca in institutiile publice din Romania se fumeaza aproape oriunde, incalcandu-se astfel legea. „Am o istorie personala legata de fumat”, a raspuns Andriukaitis. „Doi dintre fratii mei au murit din cauza tutunului. Tutunul este principalul ucigas din Uniunea Europeana”. Statisticile europene spun că 270.000 de europeni mor anual din cauza cancerului pulmonar, boala la care fumatorii sunt mult mai expusi decat nefumatorii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ