Roșca Stănescu, despre cărțile scrise în penitenciare: E bine să se facă anchete. Au existat abuzuri și acte de plagiat
Fostul senator Sorin Roșca Stănescu a declarat joi, referitor la cărțile scrise în penitenciare, că este foarte bine că se face o anchetă, el subliniind că sistemul trebuie reformat în acest domeniu pentru că au existat abuzuri și acte de plagiat din partea unor deținuți.
"Este foarte bine să se facă anchete. Este foarte bine ca sistemul să fie reformat, pentru că legislația nu este clară în acest domeniu. Este limpede că au existat și abuzuri din partea unor deținuți. Este limpede că au existat și acte de plagiat. Așa că e bine să se facă anchetă, dar este dramatic să se renunțe la posibilitatea pe care o au oamenii din penitenciare de a scrie orice, chiar și literatură. În plan statistic, mondial, s-a dovedit că cei care, din penitenciare, se ocupă de cultură și de artă, rata de recidivă este cea mai redusă", a explicat Roșca-Stănescu la sediul DNA.
El a spus că a scris, în penitenciar, trei cărți, în opt luni și jumătate, și că două dintre acestea reprezintă materialul după care predă cursuri la Academia Diplomatică.
Fostul senator a arătat că nu este posibil să scrii o carte în câteva ore.
"Eu cred că sunt unul dintre campioni, nu al cărților din penitenciar, dar al scrisului. Eu, de 25 de ani, scriu cărți. Am scris 10 cărți până acum. Scriu zi de zi articole, dar nu e posibil să scrii în câteva ore o carte. (...) În penitenciare, poate fi foarte ușor urmărit. Există statistici și dosare întregi pentru fiecare carte, pentru că de câte ori trimiți un manuscris sau o parte a unui manuscris faci o solicitare, ți se dă o aprobare, toate acestea se depun la dosar. Deci totul poate fi urmărit cu mare acuratețe și zi de zi ceea ce face fiecare deținut este consemnat în procese verbale", a explicat el.
Pe de altă parte, Sorin Roșca Stănescu a spus că i-a solicitat avocatului său — Dan Chitic — să facă plângere penală împotriva procuroarei care s-a opus punerii sale în libertate.
"Din cele trei cărți pe care le-am scris, în loc să beneficiez de 90 de zile, am beneficiat doar de 9 zile, restul le-a mâncat parchetul printr-un abuz și abuzul este evident și scris negru pe alb — procuroarea, în instanță și apoi în materialul pe care l-a scris, a spus că eu mi-am permis să fac articole și să-mi exprim opiniile din penitenciar", a arătat fostul parlamentar.
El a precizat că soția sa l-a ajutat cu materiale pentru scrierea cărților, pentru că în penitenciar nu avea dreptul să se documenteze pe internet.