Roșia Montană - majoritatea tăcută și minoritatea protestatară
Un sondaj recent al Centrului de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI) relevă faptul că majoritatea românilor se declară pro investiții care să creeze locuri de muncă.
În ultimele zile am asistat la proteste împotriva proiectului Roșia Montană, sute de tineri au ieșit în stradă să-și manifeste dezacordul cu privire la tot ce presupune acest proiect. Dar, în definitiv, ei sunt reprezentanții majorității sau formează doar un grup de oameni care împărtășesc aceeași opinie?
Un sondaj recent al Centrului de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI) relevă faptul că majoritatea românilor se declară pro investiții care să creeze locuri de muncă, 51% dintre respondenți susțin astfel de proiecte indiferent de domeniul de activitate și indiferent ce schimbări ar presupune acestea la nivelul mediului. Prin urmare, tema economică primează în rândul românilor în detrimentul problemelor de mediu.
În ceea ce privește investițiile în minerit, 67% dintre participanții la sondaj s-au declarat în favoarea acestora, chiar dacă ele ar apărea proteste ecologice pe această temă. La acest nivel, cred că este sigur să afirmăm că protestarii care au ieșit în aceste zile să scandeze împotriva proiectului de la Roșia Montană nu reprezintă o majoritate în dezbaterea publică, iar cei pentru care primează beneficiile economice ce decurg din această investiție și se declară în favoarea proiectului reprezintă o majoritate, chiar dacă e o majoritate tăcută.
Sondajul a fost realizat la nivel national și aplicat pe eșantion reprezentativ de 1 000 de persoane, în perioada 6-7 septembrie.