România a alocat, anul trecut, mai puţin pentru politicile privind piaţa muncii decât în 2011
Sumele cheltuite de România, în 2012, pentru aplicarea intervenţiilor publice prevăzute prin politicile privind piaţa muncii s-au ridicat la 1,683 miliarde de lei, reprezentat 0,29% din PIB, în scădere cu 0,07 puncte procentuale faţă de anul precedent, potrivit datelor provizorii publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, intervenţiile publice au fost direcţionate către şomeri şi către alte persoane dezavantajate pe piaţa muncii.
Cheltuielile implicate de suporturile financiare (măsurile pasive) au fost de 963,857 de milioane de lei şi au deţinut cea mai mare pondere (57,3%) în totalul cheltuielilor cu politicile privind piaţa muncii.
Sprijinul acordat şomerilor a îmbrăcat, în principal, forma indemnizaţiei de şomaj care a deţinut o pondere de 91,7% în totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (măsuri pasive) şi a reprezentat mai mult de jumătate (52,5%) din totalul cheltuielilor cu politicile pe piaţa muncii.
În ceea ce priveşte suma cheltuielilor implicate de măsurile privind piaţa muncii (măsuri active), aceasta se ridică la 200,592 milioane de lei. Persoanele vulnerabile pe piaţa muncii au fost sprijinite să se reintegreze prin măsuri active care au totalizat mai mult de o zecime (11,9%) din totalul cheltuielilor cu intervenţiile publice pe piaţa muncii.
Statisticile privind politicile pe piaţa muncii se realizează pe baza datelor colectate din surse administrative, respectiv Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cu respectarea metodologiei europene armonizate în domeniul politicilor privind piaţa muncii (Labour Market Policies - LMP).