România a avut cea mai mare scădere din UE a productivităţii resurselor în ultimii şase ani

| 07 iul, 13:04

Majoritatea statelor membre a înregistrat o creştere a productivităţii resurselor în 2015 comparativ cu 2010, în timp ce România a consemnat cea mai mare scădere a productivităţii resurselor (minus 35,8%), motivul principal fiind majorarea consumului intern de materii prime, potrivit datelor publicate joi de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

În 2015, România şi Bulgaria se situau pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte productivitatea resurselor, 0,31 euro pe kilogram în cazul României, respectiv 0,28 euro pe kilogram în cazul Bulgariei. Aceasta, în condiţiile în care, la nivelul UE, productivitatea resurselor a crescut de la 1,48 euro pe kilogram în anul 2000 la 2,0 euro pe kilogram în 2015. 

Eurostat subliniază că statele membre care au înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii resurselor sunt, în general, acele ţări în care consumul intern de materii prime (DMC - Domestic Material Consumption) a înregistrat şi cele mai mari scăderi. În sens invers, acele state membre care au înregistrat cele mai mari scăderi ale productivităţii resurselor între 2000 şi 2015, cum este şi cazul României, sunt acele state în care consumul intern de materii prime a urcat semnificativ în perioada 2000 - 2015. 

Un exemplu în acest sens este România, ţară care, între 2000 şi 2015, a consemnat cea mai mare creştere procentuală a consumului intern de materii prime din UE, un avans de 167,8%, până la 461,8 milioane tone. 

Conform datelor Eurostat, consumul intern de materii prime al României este mai mare decât cel al Spaniei - 386,8 milioane tone, Suediei - 233,7 milioane tone, sau Olandei - 190,8 milioane tone.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ