Romania a cumparat Patriot. Detalii despre avantajele achizitiei
Romania a semnat primul contract pentru achizitia sistemului de aparare Patriot. Bateriile care vor ajunge in tara sunt noi, in cea mai moderna configuratie din acest moment si vor servi nevoilor de aparare antiaeriana ale tarii.
Odata cu achizitia, vor fi valorificate parteneriate economice, primul Memorandum de Intelegere fiind deja semnat cu Aerostar Bacau.
Obiectivele militare pe care le are Romania, ca si orasele si infrastructura tarii au nevoie de protectie adecvata in fata potentialelor amenintari pe care le-ar avea de confruntat tara. De aceea, inzestrarea Armatei va fi imbunatatita prin achitionarea de tehnica noua de lupta. Pana in prezent, unele baze militare au fost deja modernizate si au primit suportul aliatilor NATO. Astfel, in mai 2016, a fost inaugurat in Romania sistemul de aparare anti-racheta cu baza la sol Aegis Ashore, iar la Mihail Kogalniceanu armata SUA a extins baza existenta si lucreaza deja la un plan de dezvoltare.
Patriot va ajuta armata romana sa apere teritoriul tarii, dar si sa contribuie la apararea comuna la nivel european si in cadrul NATO
Rapoartele de securitate ale aliatilor NATO si statelor membre UE au aratat ca amenintarile cu rachete balistice au crescut in complexitate si intensitate in ultimii ani. In acest context, Romania are nevoie de resurse militare adaptate provocarilor actuale.
In urma cu cativa ani, Ministerul Apararii a demarat un proces complex de analiza pentru achizitia a unor sisteme de rachete sol-aer cu raza lunga de actiune (HSAM). La inceputul acestui an s-a decis asupra sistemului anti-racheta Patriot, sistemul testat in lupta si folosit de alte 13 tari pe glob - inclusiv de Statele Unite si alti patru aliati NATO (Germania, Spania, Grecia si Olanda).
Partneriatul Patriot
Pe langa tara noastra, Polonia, un alt aliat NATO, dar si Suedia sunt si ele in diferite stadii de contractare a unor sisteme Patriot. Tarile care detin acest tip de sisteme de aparare formeaza Parteneriatul Patriot, prin intermediul caruia, in ultimii 20 de ani, au fost investite miliarde de dolari in imbunatatiri si modernizari constante. Odata cu achizitia acestora, Romania face automat parte din acest grup exclusiv si se bucura de toate avantajele care decurg din colaborarea cu celelalte tari partenere.