România acordă peste 9 milioane de lei Strategiei antidoping
Un efort bugetar de peste 9,8 milioane de lei ar putea fi destinat în acest an Strategiei naţionale antidoping, în timp ce pentru anii următorii suma ar putea creşte, ajungând în 2014 la 10,7 milioane de lei, în 2015 şi 2016 la peste 13,9 milioane de lei, iar în 2017 la peste 15 milioane de lei.
Sumele care urmează să fie alocate Strategiei naţionale antidoping pentru perioada 2013-2017 au fost adoptate prin hotărâre de Guvern şi publicate, luni, în Monitorul Oficial.
Astfel, pentru 2013, se estimează că peste 800.000 de lei vor fi alocaţi Programului de educaţie, informare şi prevenire, peste 900.000 de lei Programului de testare doping, peste 1,7 milioane lei Programului de analiză doping şi tot peste 1,7 milioane lei Programului de cercetare ştiinţifică. De asemenea, peste un milion de lei ar urma se revină Programului de prevenire şi combatere a producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante, peste 300.000 de lei Programului de cooperare internaţională, iar peste trei milioane de lei Programului de dezvoltare instituţională.
Strategia reprezintă rezultatul unor consultări dintre mai multe instituţii, printre care şi Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Ministerul Public, Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
În hotărâre se mai precizează că în ultimii ani s-a constatat că fenomenul de dopaj s-a extins la practicanţii de sport recreativ din sălile de culturism şi fitness, motiv pentru care s-a impus extinderea activităţii de prevenire şi combatere a dopajului şi la nivelul acestora. Însă, spre deosebire de mediul sportiv, care este reglementat de Legea educaţiei fizice şi sportului, activitatea sălilor de culturism şi fitness nu este o activitate reglementată din punctul de vedere al legislaţiei referitoare la activităţile sportive.
Obiectivele strategiei sunt prevenirea şi combaterea fenomenului de dopaj la nivel naţional prin creşterea gradului de conştientizare asupra consecinţelor dopajului şi realizarea unui număr relevant de teste în competiţie şi în afara competiţiei, fără aviz prealabil; efectuarea analizelor de control doping pentru dovedirea eventualelor cazuri de dopaj, în conformitate cu standardele internaţionale existente; elaborarea şi dezvoltarea de proiecte şi programe de cercetare ştiinţifică în domeniu; prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc; reafirmarea angajamentului României şi consolidarea poziţiei de partener credibil şi activ în efortul global de luptă împotriva dopajului în sport; dezvoltarea instituţională în vederea implementării politicilor adoptate în domeniu.