România are rezerve de 9,25 miliarde de euro în caz de criză majoră. Cât timp ajung aceşti bani
România are un fond de rezervă (fond tampon / buffer - n.r.) de 9,25 miliarde de euro, care îi permite statului, într-o situaţie ipotetică de criză economică severă, să îşi acopere pe o perioadă de 6-7 luni toate obligaţiile financiare, fără să se împrumute, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
Darius Vâlcov: "Dacă ar veni o criză extrem de puternică în Europa sau la nivel mondial, România, fără să se împrumute, fără să apeleze la niciun fel de artificii, între şase şi şapte luni, ar avea o plasă de siguranţă să-şi plătească toate obligaţiile pe care le are faţă de cetăţeni - salarii, pensii".
Oficialul MFP a făcut aceste precizări după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora o parte din cheltuielile bugetului pentru 2015 vor fi acoperite din buffer-ul 'lăsat moştenire din vremea premierului Emil Boc'.
'Noi (statul român, în 2009 - n.r.) ne-am împrumutat cinci miliarde (euro - n.r.) să avem o plasă de garanţie. Când a plecat Emil Boc (din funcţia de premier - n.r.) a lăsat într-adevăr un buffer de 4,1 miliarde euro, o plasă de siguranţă, dacă ar veni o criză economică, noi să avem pentru patru luni de zile să plătim tot ce înseamnă pensii, salarii. Nu numai că nu am luat niciun cent din acei 4,1 miliarde euro, dar azi avem 9,25 miliarde euro. Plasa de siguranţă este de peste şase luni', a afirmat Vâlcov, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte bugetul pe 2015, Vâlcov a explicat că s-a renunţat la alte buffere (fonduri de rezervă), respectiv la sumele suplimentare care, conform unei cutume a MFP, erau blocate până spre sfârşitul anului la toate capitolele de cheltuieli (10% din cheltuieli).