România - cel mai bun sezon turistic din ultimii ani
Conform datelor existente, asociaţiile patronale au înregistrat în weekend-ul recent încheiat, în staţiunile de la malul mării, peste 170.000 de turişti, iar dintre aceştia aproximativ 7.500 sunt străini. Gradul de ocupare în unităţile de cazare a depăşit 95%, aşa că este un prim record înregistrat de la începutul sezonului estival.
Deşi agenda publică a ultimelor luni a fost încărcată cu teme de prim-plan precum privatizarea CFR Marfă sau acordurile stand-by cu FMI, unul dintre domeniile care înregistrează rezultate favorabile este turismul. Evoluţia turismului românesc, în contrast cu rezultatele slabe ale fostelor guvernări PDL, poate fi remarcată chiar şi la acest moment de bilanţ provizoriu.
Dinamica este cu atât mai interesantă cu cât actualele rezultate sunt obţinute fără cheltuirea iresponsabilă a banului public pe proiecte extravagante, aşa cum s-a întâmplat în mandatul de ministru al Elenei Udrea, ci prin paşi mărunţi, seriozitate şi responsabilitate, sub gestiunea Autorităţii Naţionale pentru Turism din subordinea Guvernului.
Astfel, conform datelor existente, asociaţiile patronale au înregistrat în weekend-ul recent încheiat, în staţiunile de la malul mării, peste 170.000 de turişti, iar dintre aceştia aproximativ 7.500 sunt străini. Gradul de ocupare în unităţile de cazare a depăşit 95%, aşa că este un prim record înregistrat de la începutul sezonului estival. Cei mai mulţi turişti au fost cazaţi în staţiunile Mamaia, Costineşti, Vama Veche şi Neptun.
Potrivit Institutului Național de Statistică sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie au fost în creştere cu 3,4% faţă de cele din 2012, iar estimările pentru iulie şi august, ca luni de plin sezon, sunt, de asemenea, optimiste. Afluxul mare de turişti se reflectă inclusiv în ponderea consumului care generează venituri suplimentare la buget. Sunt semnale clare ale recâştigării interesului turiştilor români, dar şi a celor străini, pentru litoralul românesc.
De remarcat că, pentru a stimula un aflux cât mai mare de turişti pe litoralul Mării Negre, autorităţile au creat premisele necesare. România are o autostradă finalizată între Bucureşti şi Constanţa, ceea ce a stimulat creşterea numărului de turişti în staţiunile litoralului românesc. Mai mult, taxa de autostradă care a dat atâtea bătăi de cap din cauza cozilor kilometrice pe care le provoca, a fost eliminată în weekend-uri pe toată durata sezonului estival. În acelaşi sens al încurajării turiştilor de a veni pe litoral au fost suplimentate garniturile de tren care fac legătura cu litoralul, acestea circulând la parametrii normali.
În altă ordine de idei, rolul infrastructurii în a aduce turiştii la mare este esenţial. Pentru prima dată după mulţi ani culegem roadele unui turism estival eficient, în condiţiile în care şi operatorii turistici şi-au adecvat oferta la condiţiile economice actuale. Vestea bună este că nu doar plajele Mării Negre sunt luate cu asalt. Destinaţii precum Delta Dunării şi staţiunile montane beneficiază deopotrivă de un număr mare de turişti, iar la finalul sezonului, când vom trage linie, vom putea constata că anul 2013 va fi probabil cel mai bun an turistic din ultimul deceniu.
Ştirile orei
MAI RASFIRATI,MAI BAIETI !
spune pe sleau,evolutia turismului romanesc,se datoreaza guvernului USL...
sau mai ai putina rusine?